Sport

A hollandoknak és az angoloknak ez csak ujjgyakorlat volt

Két európai mellett egy észak-amerikai és egy afrikai jutott tovább

Két csoportban véget ért az első szakasz, az ezekben szereplő nyolc csapatból négy versenyben maradt, négy kiesett. Döbbenetes meglepetés nem történt. A nyolcaddöntőben szombaton Hollandia–Egyesült Államok- és Anglia–Szenegál-mérkőzést rendeznek.

A hollandoknak és az angoloknak ez csak ujjgyakorlat volt
Így született Christian Pulisic, az amerikaiak továbbjutását hozó gólja az irániak ellen
Fotó: AFP/Kirill Kudrjavcev

Az A csoportban Hollandia, Szenegál, Ecuador, Katar sorrend alakult ki. A házigazda válogatottról minden rosszat el lehet mondani, nem tudott beleerősödni a világbajnoki mezőnybe, az egyedüli, szinte szóra sem érdemes pozitívum, hogy legalább szerzett egy gólt Muntari révén. A világbajnokságok 1930 óta íródó történetében eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy a rendező ország csapata az első adandó alkalommal kiesett, mégpedig 2010-ben, Dél-Afrikában. Ám a Bafana Bafanának becézett ottani válogatott csupán egy csoportmeccsét veszítette el, négy pontot szerzett, csak rosszabb gólkülönbsége miatt nem jutott be a nyolcaddöntőbe. Ezt sokszorosan alulmúlta most a katari csapat.

Búcsúztak az ecuadoriak is, pedig egy keddi döntetlennel továbbjutottak volna. A katariak elleni 2–0 elfogadható eredményt jelentett, mind a három ellenfél kétgólos különbséggel nyert a házigazda ellen, A hollandok elleni 1–1 kifejezetten dicséretesnek mondható, igazából a szenegáliak ellen teljesített tudása alatt a csapat, ott nem szerzett gólt Enner Valencia. Az ecuadori lapok, mint a Primicias vagy az El Comericio azt írják, hogy nem játszott jól a válogatottjuk, Aliou Cissé, a szenegáli kapitány jól reagált a történésekre, az afrikai csapat pedig fizikailag sokkal erősebbnek bizonyult. Gustafo Alfaro, az argentin nemzetiségű szövetségi kapitány azt mondta, bizonytalanná vált a jövője a válogatott élén.

A két továbbjutó közül a szenegáliak vereséggel kezdtek, elsősorban sztárkapusuk, Édouard Mendy két hibája miatt. Játékban nem maradtak el a hollandok mögött. Katart simán megverték utána, és győztek az ecuadoriak ellen is, építve fizikai erejükre. A papírforma alapján elérték a maximumot a csoportban, másodikok lettek a hollandok mögött, ez tekintettel arra, hogy közvetlenül a rajt előtt elveszítették a legjobb csatárukat, Sadio Manét, szép eredmény.

A hollandok nagyjából olyan teljesítményt nyújtottak, amilyent egy hosszú tornán nyújtania kell egy messzire vágyó csapatnak. Cody Gakpo személyében van egy jó formában lévő csatáruk, Frenkie de Jong továbbra is vezére a csapatnak, de az az igazság, hogy eddig nem játszottak olyan ellenféllel, amelyik ellen kiderült volna, mit is tudnak valójában. Louis van Gaalnak nagyon jó a mérlege, tíz mérkőzésből hetet megnyert, három döntetlenül végződött. A hollandok kilencedszer játszottak csoportkörben, és eddig mindig továbbjutottak.

A B csoportban a walesiek a leggyengébb európai résztvevőnek mutatkoztak, kikaptak az irániaktól és tükörsimán az angoloktól, egyetlen góljukat büntetőből szerezte Gareth Bale. Az irániaknak akadt egy nagyon rossz meccsük (2–6 az angolok ellen), aztán egy jó (2–0 a walesiekkel szemben), de a döntő pillanatban, noha elég lett volna a döntetlen is nekik az amerikaiak ellen, játékban alulmaradtak. Nehéz lenne megítélni, hogy az elmúlt napokban folyamatosan témát jelentő politikai helyzet mennyire befolyásolta a teljesítményüket, adott esetben mennyire befolyásolta a csapategységet. Az biztos, hogy első számú csatáruk, Mehdi Taremi például nagyon gyengén játszott az amerikaiak ellen.

Az Egyesült Államok válogatottja az első mérkőzésén csalódást keltett (1–1 Wales ellen), aztán játszott az angolokkal egy olyat, ami úgy festett, mintha meg nem támadási szerződést kötöttek volna. A legfontosabb számukra az Irán elleni meccs volt, az döntött a továbbjutásról. Nem játszottak varázslatosan, a második félidőben nagyon átengedték a terepet az ellenfélnek, de megérdemelten nyertek, mégpedig a csoportszakasz egyik legszebb góljával. Kiemelendő: mindössze egy gólt kaptak a három meccsükön, azt is tizenegyesből. Alkalmasint erre építenek majd a hollandok ellen is.

Az angol válogatott játszott egy értékelhetetlen mérkőzést, de előtte és utána nagyon megverték a szétesett iráni (6–2) és a gyengécske walesi (3–0) csapatot. Az angoloknak most kezdődik majd a torna, és bár kaphattak volna nehezebb ellenfelet is, mint a szenegáli legénység, várhatóan az lesz a négyből a legnehezebb meccsük. S ha nyernek, már bent vannak a legjobb nyolcban.

Kapcsolódó írásaink