Sport

Orosz vívók továbbra sem léphetnek pástra nemzetközi versenyeken

Elhalasztotta a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) kongresszusa az orosz és fehérorosz vívók részvételéről szóló szavazást, így a két ország versenyzői további négy hónapig nem indulhatnak nemzetközi versenyeken.

Orosz vívók továbbra sem léphetnek pástra nemzetközi versenyeken
Szilágyi Áron nyerte a kardvívók Világ-kupáját
Fotó: MH

A svájci Lausanne városában zajló FIE-kongresszuson a többség a szavazás elhalasztása mellett döntött, megvárva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezzel kapcsolatos márciusi állásfoglalását. A határozat meghosszabbítja a szankciókat az orosz és fehérorosz vívók ellen, akiket az ukrajnai háború miatt március óta eltiltottak a nemzetközi versenyeken való részvételtől.

A Finn Vívószövetség elnöke, Joonas Lyytinen gyenge győzelemnek minősítette az eltiltás meghosszabbítását, de elismerte, hogy ez valószínűleg a legjobb eredmény, amit el lehetett érni. Az Egyesül Államok Vívószövetsége és az Ukrán Vívószövetség is felszólítottaa FIE-t a szankciók érvényben tartására.

A FIE kongresszusa arról is döntött, hogy meghosszabbítja Emmanuel Katsziadakisz kinevezését szövetség ideiglenes elnökévé. A görög sportdiplomata azóta vezeti a FIE-t, amióta az üzbég származású orosz oligarcha, Aliser Uszmanov lemondott elnöki posztjáról, miután az Európai Unió gazdasági szankciókat hozott ellene az ukrajnai háború miatt.

A FIE kongresszusa határozott arról is, hogy Szaúd-Arábia megkapta a 2024-es kadét és junior vívó-világbajnokság rendezési jogát.

Három magyar vívó is elismerésben részesült a lausanne-i kongresszuson, melyen a szakágak világkupagyőzteseit díjazták. Férfi kard egyéniben az idén világbajnok Szilágyi Áron végzett az élen a vk összesített pontversenyében. A hazai szövetség (MVSZ) honlapjának beszámolója szerint a háromszoros olimpiai aranyérmes nem tudott elutazni az eseményre, őt helyettesítve Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke vette át az elismerést.

Személyesen vette át a díjat Keszthelyi Zsombor, a junior férfi párbajtőr vk-győztese, illetve Battai Sugár, a junior női kard vk első helyezettje. Előbbi ráadásul duplán részesült elismerésben, mivel elnyerte a FIE fair play-díját azzal, hogy a kairói junior vb döntőjében, egyenlő állásnál nem kérte a bíró által javára megítélt tust, mivel földet szúrt.

 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom