Sport

Adócsalással vádolják a Nemzetközi Vívó Szövetség orosz elnökét

Az üzbég származású orosz dollármilliárdos, Aliser Uszmanov ellen a német rendőrség adóelkerülés és az Európai Unió szankcióinak megsértése miatt indított nyomozást, amelyet az ukrajnai invázió miatt vezettek be.

Adócsalással vádolják a Nemzetközi Vívó Szövetség orosz elnökét
Német rendőrök tartottak házkutatást Aliser Uszmanov házában
Fotó: AFP/Matthias Balk

Oroszország egyik leggazdagabb emberét – akinek vagyonát 16,8 milliárd dollárra becsülik –, Uszmanovot 2008-ban választották meg a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) elnökének. Az ukrajnai háború miatt az orosz oligarhák ellen bevezetett szankciók és a Nemezközi Olimpiai Szövetség Oroszország elleni intézkedései ellenére nem mondott le az elnöki tisztségéről, csak felfüggesztette a tevékenységét, sőt márciusban a FIE honlapján bírálta az Európai Uniót: „Február 28-án az Európai Unió által hozott korlátozó intézkedések célpontja lettem. Úgy gondolom, hogy a döntés igazságtalan, és a szankciókat igazoló okok hamis és rágalmazó állítások halmazából állnak, amelyek veszélyeztetik a becsületemet, a méltóságomat és az üzleti hírnevemet. Minden jogi utat használni fogok azért, hogy megvédjem a becsületemet és a jó híremet. Ezennel a Nemzetközi Vívószövetségben betöltött elnöki pozícióm gyakorlását azonnali hatállyal felfüggesztem az igazságszolgáltatás helyreállásáig” – írta az elnök a közleményében.

Ezután azért került a média fókuszába, mert a német hatóságok lefoglalták a 156 méter hosszú, 600 millió dollárt érő jachtját a hamburgi kikötőben. Az elmúlt napokban a német hatóságok Bajorországban, Baden-Württembergben, Schleswig-Holsteinben és Hamburgban 24 Uszmanovhoz köthető ingatlanban tartottak házkutatást, az akció méretét jelzi, hogy 250 rendőr vett részt benne.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint az adócsalással gyanúsított felfüggesztett elnök ismét a FIE honlapját használta fel, hogy visszautasítsa a vádakat: „A közelmúltban sok hamis és botrányos híradás látott napvilágot a tegernseei házkutatásokról, amelyeket tévesen Aliser Uszmanov tulajdonának neveztek – olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében. – Alaptalan és rágalmazó vádakat emelnek olyan személy ellen, aki mindig is biztosította vagyona épségét és átláthatóságát, valamint adófizetésének alaposságát és pontosságát.”

A nyomozás majd megállapítja, hogy valóban így történt-e. Mindenesetre a 69 éves Uszmanov életútja kalandos volt: a nyolcvanas években egy időre börtönbe került Üzbegisztánban, de 2000-ben a legfelsőbb bíróság ártatlannak minősítette. Elsők között egyezett ki Vlagyimir Putyin elnökkel, amikor az az ezredfordulón megkezdte az oligarchák elleni hadjáratát. 2013-ban az államfőtől az egyik legmagasabb orosz kitüntetésben részesült jótékonysági akciói elismeréseként, amelyekre 2012-ben 150 millió dollárt költött. Volt miből és miért jótékonykodnia...

Kapcsolódó írásaink

Lefoglalták a világ legnagyobb jachtját

ĀÚjabb, orosz tulajdonban lévő jachtot foglaltak le: ezúttal a szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Aliser Uszmanov testvérének tulajdonában lévő úszó palota került Hamburgban a hatóságok kezére