Sport

A legdrágább magyar futballista lesz az ünnepelt

Búcsúzik Dzsudzsák Balázs a válogatottól

Vasárnap játssza a magyar labdarúgó-válogatott az utolsó 2022-es mérkőzését. Ezen a találkozón búcsúzik – a tervek szerint – a nemzeti tizenegytől Dzsudzsák Balázs, aki 109. szereplésével egyedüli rekorder lesz.

A legdrágább magyar futballista lesz az ünnepelt
Dzsudzsák Balázs a Puskás Ferenc Stadion 2019-es megnyitó ünnepségén
Fotó: MH/Purger Tamás

Korábban ketten szerepeltek száznál többször a válogatottban. Elsőként Bozsik József, aki 1962-ben ünnepelte „centenáriumát”, majd az MLSZ 2000-es revíziója után válogatottságainak száma 101-re nőtt. A 21. században elsőként pedig Király Gábor, aki 2016 tavaszán ért el százig, majd novemberi búcsúmérkőzésén 108. alkalommal szerepelt a csapatban.

Dzsudzsák Balázs 2019 márciusában, a világbajnoki ezüstérmes horvátok ellen ünnepelte a századikat, majd az év novemberében, Cardiffban, a walesiek ellen érte utol a szombathelyi kapust, s lett társrekorder. Azóta Marco Rossi most először hívta meg a keretbe, búcsúján lesz (várhatóan) egyedüli rekorder.

Nagyon tekintélyes pályafutás áll már mögötte – nem írhatjuk, hogy zárul le, hiszen a decemberben 23-án a 36. születésnapját ünneplő szélső továbbra is játszik majd klubjában, a Debreceni VSC-ben. Abban az egyesületben, amely egyedüli hazai klubja.

2005. április 9-én mutatkozott be a magyar élvonalban, noha abban az idényben már csupán további egy szereplés jutott neki, így is magyar bajnok lett. Sőt a következő két évben is, így huszonegy évesen már háromszoros bajnoknak mondhatta magát. Valójában csak a 2006–2007-es szezonban, a cseh Miroslav Beránek edzői korszakában lett a Loki alapembere, 23 mérkőzésen 7 gólt szerzett.

Már akkoriban meghívta Várhidi Péter szövetségi kapitány az A válogatottba, Dzsudzsák Balázs a görögök ellen debütált, majd a második mérkőzésén, 2007 augusztusában, a Puskás Stadionban részese volt a világbajnoki címet védő olaszok legyőzésének. A világhírű Massimo Oddo csak kereste a labdát a közelében, Balázs több külföldi klub figyelmét is felkeltette a játékával.

Végül a PSV lett a befutó, Hollandia egyik élklubja. Az eindhoveni egyesület 2008 nyarától akarta soraiban tudni – addig Dzsudzsák kölcsönjátékos lett volna a DVSC-ben –, de aztán, mivel Perez átigazolt az Ajaxhoz, fél évvel korábbra hozták a költözést.

Mindkét fél jól járt vele. A PSV megnyerte a 2007–2008-as holland bajnokságot, Balázs pedig villámgyorsan beilleszkedve ennek tevékeny részese lett. A szubjektivitást kiküszöbölve is megállapítható, PSV-s korszakában volt klubpályafutása csúcsán. Kifejezetten mumusává vált például az Ajaxnak, klubja legjobbjai között jegyezték. A World Soccer a világ legígéretesebb tehetségei között mutatta be, a European Football Yearbook kétszer is Európa legjobb 100 futballistájának egyikeként írt róla.

Sok magyar futballszurkoló álmodott akkor arról, hogy Dzsudzsák következő klubja egy európai óriás lesz. Ebből aztán az vált valóra, hogy óriási terveket szövögető klubhoz került, mégpedig 14 millió euróért. A Roberto Carlost és Samuel Eto’ót is megszerző, utóbbinak világrekordot jelentő összegű, körülbelül évi húszmillió eurós fizetést adó Anzsi Mahacskala vásárolta meg.

A dagesztáni klubban ugyan vállsérülése miatt keveset játszott, de ha pályára tudott lépni, elég jó volt ahhoz, hogy a Dinamo Moszkva álomszerződést adjon neki. A 19 millió eurós árral a 2012-es januári átigazolási időszak legdrágább játékosa lett. Nem Oroszországban – az egész világon. Az összesített átigazolási díjak alapján még mindig a magyar labdarúgás legdrágább szereplője. (Fontos hangsúlyozni, hogy az összesítés alapján, az egy összegben kifizetett legmagasabb átigazolási díjat magyar játékosért az RB Leipzig adta, Szoboszlai Dominikért.)

Hosszú és felemás időszakot töltött a hajdani belügyi klubban, amelyet ottléte alatt már egy bank támogatott. Legnagyobb sikere egy Orosz Kupa-döntős szereplés volt, a Dinamo nem tudott vetélkedni az akkori legerősebb klubokkal, például a Zenittel vagy a Rubin Kazannyal.

Balázs útja is tovább vezetett, előbb Törökországban, a Bursasporban, majd 2016 és 2020 között három arab klubban szerepelt, az al-Vehda, az el-Ittihad és az el-Ajn futballistája volt az Arab Emírségekben. Nagyon bánta, hogy a 2016-os Európa-bajnokság után nem tudott újra egy nyugat-európai klubhoz szerződni.

Akkoriban a válogatott sikereire lehetett a legbüszkébb. A 2014-ben, Bukarestben lőtt góljára, majd és leginkább pedig a 2016-os Európa-bajnoki szereplésre. Két gólt rúgott a későbbi győztes portugáloknak, erre mindenki emlékezik. Arra talán kevesebben, hogy a csoportmérkőzések szakasza után a francia sportnapilap, a L’Équipe osztályzatai alapján a teljes mezőny nyolcadik legjobb játékosa volt Dzsudzsák Balázs.

2020-ban, 33 évesen hazatért, hogy az akkor NB II-ös DVSC-t visszasegítse a legjobbak közé. 2021 nyara óta ismét az NB I-ben játszik – vasárnap pedig lezárul egy fejezet az életében: elköszön a válogatottól.

Kapcsolódó írásaink