Sport

Úszik, mint hal a vízben

A jól sikerült római Európa-bajnokság után sem vonul vissza a 33 éves Jakabos Zsuzsanna, sőt a győri úszó klubtársával, Szabó Szebasztiánnal indul a decemberi rövidpályás világbajnokságon Melbourne-ben. Egy fárasztó edzés után beszélgettünk az Európa-bajnok úszóval.

Úszik, mint hal a vízben
Boldog ezüstérmes a római Európa-bajnokságon
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

– Mennyit úszott ma az edzéseken?

– Nem tudom. Lehet, hogy jobb is, hogy nem számoltam a kilométereket. A felkészülésem ebben a szakaszában még a mennyiségen van a hangsúly.

– Tizedik Európa-bajnokságán ezüst- és bronzérmet nyert Rómában. Nem gondolt arra, hogy visszavonul?

– Öt-hat éve mindig úgy kezdem el a felkészülést, hogy ez lesz az utolsó szezonom. Sőt korábban úgy terveztem, hogy maximum huszonöt éves koromig versenyzem. Az augusztusi Európa-bajnokság után három hétig nem úsztam. Mivel egész évben sokat utazunk, ezért itthon üdültünk. Nekem ez a legjobb. Kerékpároztam, de két hét után már hiányzott az úszás. Hát lementem az uszodába…

– Férje az edzője, Petrov Iván. Ő nem befolyásolta a döntésében?

– Egyáltalán nem. Ezt kényszerből már nem is tudnám csinálni. Ha nem szeretném, miért vállalnám még mindig a hajnali öt órai keléseket. Egyszerűen így érzem jól magam. Persze a folyatásban az is befolyásol, hogy még mindig képes vagyok olyan eredményre, amellyel például Rómában az ezüstérmet nyertem az egyik legnehezebb számban, négyszáz vegyesen.

– Ezen a versenyen éppen Hosszú Katinka előtt került a döntőbe. Milyen a kapcsolata vele?

– Érdekes, többen kérdezték ezt. De Katinkát nem kérdezik arról, hogy milyen a kapcsolata velem. Tudom, ez azért van, mert két olimpián Katinka benevezett 200 méter pillangóra is, majd nem indult el, én pedig emiatt nem rajtolhattam. Ennek ellenére jó a kapcsolatunk, ugyan mindennap nem hívjuk egymást, de évek, évtizedek óta együtt versenyzünk. Sőt a váltóban egymásért is úszunk.

Római emlékkép Jakanos kedvenc városából
Római emlékkép Jakabos kedvenc városából
Fotó: facebook

– Láttam a honlapján, hogy szeptemberben reklámfotózáson vett részt Barcelonában. Nem gondolt arra, hogy manöken lesz?

– Az Aréna sportszergyár már 2020-ban is felkért fotózásra, akkor Mexikóban voltam. Mivel éppen volt erre időm, ezért elvállaltam. A modellkedésről pedig annyit, ha váltani akartam volna, akkor azt sokkal korábban kellett volna megtennem. De én tizennyolc évesen nem a legszebb, hanem a leggyorsabb úszó akartam lenni.

– Miért vállalkozik arra, hogy indul a decemberi rövidpályás világbajnokságon?

– Mert szeretem, hogy a monoton edzéseket megtörik az izgalmas versenyek. Idén kevesebb világkupaverseny lesz, ezért Ivánnal úgy határoztunk, hogy indulok a decemberi világbajnokságon. Radásul Melbourne-ben még soha sem versenyeztem. S mivel a nemzetközi szövetség országonként két versenyző utazását és részvételét fizeti, így a hazai szövetség kiadását ez nem terheli.

– Milyen elvárással utazhat majd Melbourne-be?

– Erről még korai beszélni, hiszen a vébé csak december 13-án kezdődik. Szeretnék jó időket úszni, minden teher, elvárás nélkül. Szeretném élvezni a versenyzést, mert ezért edzem még mindig, naponta kétszer.

Kapcsolódó írásaink