Sport

Világcsúcs férfi 100 méteres gyorsúszásban, egy magyar arany és három ezüst a nap mérlege

Rendkívül izgalmas napnak ígérkezett a szombati a római úszó Európa-bajnokságon. Kétszer két magyar férfi döntősünk közül előbb a 200 méteres hátúszásban úszók sorsa dőlt el, majd röviddel ezt követően a 100 méteres gyors érmeiért folyt a csata. Kós Hubert és Kovács Benedek, illetve Milák Kristóf és Németh Nándor lépett a rajtkőre a Foro Italicóban. A versenynap vége felé pedig a női 400 méteres vegyes úszás várt két magyar úszónőre, de köztük nem lehetett ott a világcsúcstartó Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok, Eb-címvédő. Ő a délelőtt a negyedik legjobb időt úszta, de mivel kikapott Jakabos Zsuzsától és Mihályvári-Farkas Viktóriától, harmadik magyarként nem döntőzhetett.

Világcsúcs férfi 100 méteres gyorsúszásban, egy magyar arany és három ezüst a nap mérlege
Aranyérmes lett 400 m vegyesen Mihályvári-Farkas Viktória
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Haladjunk akkor időrendben! A férfiak első döntőjében, a 200 méteres hátúszásban a 2-es pályán Kós Hubert, a 7-esen pedig Kovács Benedek. A svájci rekorddal a legjobb idővel döntőbe került Roman Mityukov kezdett a legjobban, féltávnál ő vezetett, a mieink elég hátul úsztak, de aztán Kovács Benedek talált valami pluszsebességet, az egész mezőny legjobb második százát úszva, 1:56.03 perccel második lett. Micsoda kellemes meglepetés! Az aranyérmes a francia Yohann Ndoye Brouard (Kós nyolcadik lett).

Kovács Benedek az ezüstéremmel
Kovács Benedek az ezüstéremmel
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Pénteken a 100 méteres gyorsúszás elődöntőjében a 17 esztendős román szupersztár David Popovici 46.98 másodperccel megjavította Kliment Kolesznyikov Európa-csúcsát, amelyet az orosz úszó egy évvel korábban, a tokiói olimpián állított fel tavaly. Popovicit már csak hét század választotta el a brazil Cesar Cielo Filho világcsúcsától, amelyet 2009-ben éppen a mostani helyszínen, a Foro Italicóban úszott, még cápadresszben. A másik elődöntőt viszont Milák Kristóf nyerte hatalmas egyéni csúccsal. Na ők kerültek a középső kiemelt pályákra, hogy megküzdjenek egymással.

Az első százon nagyon együtt volt a mezőny, aztán a másodikon a 17 éves román nagyon belehúzott, mellette Milák sem hagyta magát lerázni. Az eredmény pedig fantasztikus: Popovici megdöntötte a Cielo Filho világcsúcsát. Az új rekord 46.86 másodperc. A magyar torpedó, Milák Kristóf pedig elvéve Németh Nándor országos csúcsát, 47.47 mp-es idővel második lett. Németh amúgy 48.01 mp-cel ötödik lett. 

Milák Kristóf a 100 méteres gyorsúszásban országos csúcsot úszva Eb-ezüstérmes lett
Milák Kristóf a 100 méteres gyorsúszásban országos csúcsot úszva Eb-ezüstérmes lett
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Két magyar ezüstérem két döntőben, remek. 

És hadd éltessük Milákot, aki 24 perccel később a 100 méteres pillangóúszásban, a szám címvédőjeként, olimpiai ezüstérmeseként és újdonsült világbajnokaként a második elődöntőben a legjobb időt úszva kibérelte magának a négyes pályát a vasárnapi döntőben. Ahol ott lesz Kós Hubert is, neki is ez volt a szombat délutáni második úszása, épp csak picit többet pihenhetett, mint Milák.

„Sejtettem, hogy jól fogok úszni, elképesztő érzés volt… Elég motiváló lehetek, hogy már a második világcsúcsot ússzák mellettem. Ő is olyan nagy zseni gyorson, mint én pillangón” – mondta fülig érő szájjal Milák Kristóf azt követően, hogy leúszta a ráadást, a 100 m pillangó elődöntőt is. 

És ha Milák így beszél, az nem nagyképűség, hanem a realitás. Egy nagyon boldog úszó önfeledt mondata, az ellenfél elismerése.

Este fél nyolc után jött az a szám, amelyben az első négy időt úszó között három magyar volt, persze a szabályok szerint a fináléba csak országonként kettő juthatott. Így került a 400 méteres vegyes úszásban a két középső, aranyéremre legesélyesebb pályára Mihályvári-Farkas Viktória és Jakabos Zsuzsa. És ezzel eldőlt, hogy a szám világcsúcstartója, Hosszú Katinka ebben most nem szerezhet újabb világverseny érmet, s nem kerül karnyújtásnyira (még) a 100. medálja. 

A rajt után sokáig nem tisztult le a helyzet, de a harmadik számnál, mellúszásnál Mihályvári-Farkas Viktória állt az élre. Az utolsó százon őt már nem is lehetett befogni, csodálatos aranyérmet szerzett! Jakabos Zsuzsanna pedig keményen harcolt a dobogóért, s végül az ezüstérmet is megcsípte. Brávó!

„Nagyon örülök, hogy értem szól a magyar himnusz” - mondta az aranyérmes Mihályvári-Farkas Viktória. 

Kapcsolódó írásaink