Sport

Jakabos Zsuzsanna jubilál Rómában

Jakabos Zsuzsanna a tizedik Európa-bajnokságára utazott el Rómába. A Győri Úszó SE 33 éves versenyzője 2004-ben, 15 évesen a madridi kontinensbajnokságon debütált, akkori mestere, Petrov Anatolij azt mondta manöken alkatú tanítványáról: „Nemcsak szép, hanem nagyon tehetséges is.”

Jakabos Zsuzsanna jubilál Rómában
Rajtra kész Jakabos Zsuzsanna az Európa-bajnokságon
Fotó: AFP/Stephane Kampinaire

– Nem gondoltam volna a madridi medence partján, ahol edzője bemutatta, hogy tizennyolc év múlva még Eb-indulásról beszélgetünk.

– Hát, én sem… Ha húszévesen valaki azt mondja, hogy 2022-ben még versenyezni fogok, nem hittem volna el. Ebben persze az is közrejátszik, hogy a férjem, Petrov Iván az edzőm. És persze a döntő motiváció, hogy szeretek úszni, szeretem a versenyek izgalmát. Ha utálnám, már rég abbahagytam volna.

– Tíz érmet nyert eddig az Európa-bajnokságon. Melyik a legkedvesebb?

– Olyan nincs, viszont a legemlékezetesebb a 2006-os és 2010-es margitszigeti Eb fantasztikus hangulata volt. A legsikeresebb pedig a 2012-es debreceni kontinensbajnokság, ahol három ezüstérmet nyertem.

– Csütörtökön kezdődik az Eb Rómában, ahol 2009-ben világbajnokságon indult, és 400 méter vegyesen döntős lett.

– Ha azt mondom, hogy kedvencem a Foro Italicóban lévő szabadtéri uszoda, nem mondok újat, mert sokan vannak ezzel így. Szeretek a szabadban versenyezni, s a várost is nagyon kedvelem.

– Milyen formában érkezett Rómába, és milyen számokban indul?

– A felkészülésem jól sikerült, mindent beleadtam. A 4x200 méteres gyorsváltó mellett indulok a szokásos versenyszámaimban, 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón.

– Milyen elvárással?

– Az apukám az elutazás előtt azt mondta, ne görcsöljek, élvezzem a versenyzést. Szót fogadok neki...

Kapcsolódó írásaink

Megcélozza az álomhatárt

ĀVilágcsúccsal őrizte meg trónját a pillangókirály, Milák Kristóf – ezzel a címmel tudósított a BBC a budapesti világbajnokságról