Sport

Hatodszor is megpályázzák az olimpiát a törökök

A török sportminiszter, Mehmet Kasapoglu azt mondta, országa készen áll az olimpia megrendezésére, és szívesen lenne gazdája a 2036-os nyári ötkarikás játékoknak.

Hatodszor is megpályázzák az olimpiát a törökök
A párizsiak itt tartanak az olimpiai vizes centrumuk építésével
Fotó: AFP/Stephane de Sakutin

Érdekes hírt hozott napvilágra az olimpiai témákra szakosodott Insidethegames.biz. Az oldalon megszólal Mehmet Kasapoglu, a török sportminiszter, aki szerint mindennel készen állnak ahhoz, hogy nyári olimpiát rendezzenek. És szándékukban áll megpályázni a 2036-os ötkarikás nyári játékokat.

Tekintettel arra, hogy a törökök már ötször pályáztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, nem meglepő, hogy valóban készen állnak az grandiózus eseményre. Először 2000-ben szerettek volna házigazdák lenni, majd az azt követő valamennyi olimpiára bejelentkeztek. A legközelebb 2020-ban voltak a vágyott célhoz, a végül 2021-ben lebonyolított versenyt Tokió vitte el, Isztambul második lett.

Az már bizonyos, hogy 2024-ben Párizs, 2028-ban Los Angeles, 2032-ben pedig az ausztráliai Brisbane a házigazda. A még szabad 2036-os olimpiát Törökország mellett szeretné megkapni Indonézia is, továbbá a britek is fontolgatják a pályázást, sőt, a titkos favorit Németország, a jelenlegi NOB-elnök Thomas Bach hazája. Megjegyzendő, hogy ha a németek megkapják az 2036-os olimpia rendezésének jogát, akkor az esemény az 1936-os berlini olimpia századik évfordulójára esik.

Kapcsolódó írásaink