Sport

Ráfázott a Milan a zalai kánikulában

A Zalaegerszeg labdarúgócsapata hazai pályán óriási meglepetésre 3–2-es győzelmet aratott az olasz bajnok AC Milan ellen felkészülési mérkőzésen.

Ráfázott a Milan a zalai kánikulában
Igazi futballünnep kerekedett Zalaegerszegen
Fotó: Facebook/ZTE FC Zalaegerszeg

Igazi futballünnepre készült ezen a júliusi szombaton Zalaegerszeg, hiszen a ZTE az olasz bajnoki címvédő AC Milan gárdáját látta vendégül egy szezonnyitó gálameccs keretében. 

Az égiek is kegyesek voltak a kilátogató több mint 11 ezer szurkolóhoz, hiszen a napközben még fullasztó kánikula az este hatos meccskezdésre elviselhetőre enyhült, s a fel- feltámadó szélnek köszönhetően még kellemesebbé vált az időjárás. 

A nagy meccs előtt a helyszínen köszöntötték a Zete húsz évvel ezelőtt bajnoki címet nyert gárdáját. Az akkori csapatból csak Nagy Csaba, Radoslav Král, Radu Sabo és a Paksot épp edzőmérkőzésen irányító Waltner Róbert nem tudott jelen lenni, a többieket üdvrivalgással és dörgő hangorkánnal fogadta a zalai közönség.

A találkozóra Milan-szimpatizánsok is szép számban kilátogattak, a piros-feketék hazai szervezett csoportja 300 fővel képviseltette magát a vendégszektorban, de a hazai drukkerek közé is sokan beültek Milan-mezben.

Az olasz csapat a várakozásoknak megfelelően nem tartalékolt túlzottan, olyan sztárok is helyet kaptak a kezdőben, mint Tonali, Rebic vagy Giroud.

A meccs előtt a ZTE mestere, Ricardo Moniz leszögezte, ők bizony nem félnek senkitől, még az olasz bajnoktól sem. 

A kék-fehérek ennek megfelelően igen bátran is kezdtek, előbb Meschack, majd Bedi okozott némi zavart a Milan védelmében, utóbbi ki is harcolt egy szögletet.

A megítélt sarokrúgást Tajti végezte el a 2. percben, ívelésébe a tömörülésben Bedi csúsztatott bele, a lecsorgó labdát pedig az érkező Meschack 12 méterről, kapásból, elemi erővel vágta a hálóba.

A gyors gól hidegzuhanyként hathatott a Milanra, de hiába a nyári meleg, ezt valószínűleg kihagyták volna Tonaliék. 

A 8. percben Gergényi duplázta meg kis híján a hazaiak előnyét, húsz méterről leadott éles lövését a kapufa hárította, Májer kipattanó utáni próbálkozásának pedig Tatarusanu állta útját.

Aztán szép lassan életjeleket adott magáról a Milan is: előbb Junior Messias, majd Giroud tudott helyzetbe kerülni, de mindkét alkalommal sikerült mentenie a zalai védelemnek.

A 24. percig kellett várni a következő találatra, azt is a Zete szerezte: egy szép nagy bedobásba Kálnoki-Kis csúsztatott bele, Brescianini nem tudott tisztázni, az érkező Mocsi meg köszönte szépen, és ötről a hálóba stukkolta a labdát.

Az újabb góltól nem hogy elkényelmesedett volna, inkább még jobban lendületbe jött az egerszegi alakulat: három perccel Mocsi fejese után Tajti indult meg a középpályán, jó 22-23 méterről lövésre szánta el magát, és irdatlan nagy gólt ragasztott Tatarusanu kapujába.

Innentől egyértelműen rákapcsolt a Milan: a 28. percben Rebic lépett ki egy remek kiugratással, ám Demjén őt még egy hatalmas bravúr árán meg tudta akadályozni a gólszerzésben.

Nem sokkal később azonban már a ZTE kapusa is tehetetlen volt: a tizenhatoson belülre nagy rössel betörő Ballo Tourét Gergényi felrúgta, a megítélt büntetőt pedig Giroud magabiztosan értékesitette, ezzel 3–1-re szépített a Milan a 30. percben.

A félidő hátralévő részében maradt a Milan-mezőnyfölény, egyértelműen a vendégek irányítottak, komolyabb helyzetig viszont csak egyszer jutottak.

A játékrész utolsó percében Junior Messias kavarta meg jól a Zete védelmét, élesen középre adott labdájába Giroud piszkált bele a kapu előtt, ám Demjén állta a sarat, és lábbal szögletre mentett. Így maradt a 3–1, kétgólos ZTE-előnnyel vonulhattak pihenőre a felek. 

A szünet után a Milan is vesztett addigi lendületéből, nagyobb gólszerzési esély egyik csapat előtt sem adódott, Ikoba távoli lövését jegyezhettük csak föl, mint említésre méltó momentumot.

A 60. percben aztán megint villant Rebic szép cselek után öt méterről adott le lövést, Demjén azonban ismét a helyén volt, Florenzi ismétlését pedig Bedi blokkolta.

Egy perccel később Pioli majdnem a teljes csapatát lecserélte, csak Gabbia maradt a pályán a Milan kezdőjéből.

A 64. percben az előbb ugyancsak csereként beállt kapus, Maignan majdnem összehozott egy öngólt, de megúszták az olaszok.

A Milan ezután igyekezett fokozni a tempót, de hiába próbálták nyomás alá helyezni a hazaiakat, a Zete stabilan védekezett és állta a sarat.

A 76. percben villantak az olaszok: Adli hozta helyzetbe ügyesen Theo Hernándezt, a labda már Demjén kapuson is túljutott, ám Kálnoki-Kis még épp a gólvonalról ki tudta rúgni a játékszert.

Öt perccel később Tajti volt szemfüles, 18-20 méterről, jobb oldalról megcélozta a kapu bal alsó sarkát, látván, hogy Maignan rosszul helyezkedett, de a kapus végül vetődve menteni tudott.

A 86. percben még egy szépítő gólra futotta a Milan erejéből Krunic révén, újabb találat azon bár nem esett, így a ZTE kiválóan zárta a felkészülését az új szezonra, és némi szerencsével, de megérdemelten győzött a sokkal jobb erőkből álló Milan ellen.

A meccs összefoglalója:

Objektum doboz

Moniz: Ez volt életem legfontosabb meccse

A meccs utáni sajtótájékoztatón a ZTE vezetőedzője, Ricardo Moniz elmondta, a találkozóra élete legfontosabb meccseként tekintett. Bátran, támadólag fellépve akartak játszani, a kezdetektől nyomást próbáltak gyakorolni az ellenfélre két csatárral.

Kiemelte, hogy fizikailag, kondíció terén még van hova fejlődni, de a mutatott játék már így is biztató volt.

A holland tréner hangsúlyozta, ez a győzelem nemcsak a csapat szempontjából volt fontos, de a város és a régió szempontjából is, hiszen Zalaegerszegen imádják a futballt, ezért is nagyon boldogok, hogy büszkévé tették a szurkolókat.

Kálnoki-Kis Dávid, a ZTE csapatkapitánya hangsúlyozta, Moniz már az egész felkészülés során azt kérte tőlük, hogy mindenki ellen bátran, kezdeményezően futballozzanak, ez sikerült is.

Hozzátette, úgy érzi, egyre jobb erőállapotban vannak, a korábbi felkészülési meccseken tapasztalt 60-hoz képest ezen a meccsen már 75 percen át tudták tartani azt a tempót és játékot, amit Moniz mester megkövetel tőlük.

Kapcsolódó írásaink