Sport

Ezüstérmes a magyar férfi kardcsapat a vívó-világbajnokságon

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású válogatott izgalmas, de reménytelen döntőt vívott a dél-koreaiakkal, nyolc tussal kikapott, s ezüstérmet nyert.

Ezüstérmes a magyar férfi kardcsapat a vívó-világbajnokságon
Az ezüstérmes magyar kardcsapat
Fotó: Facebook/Magyar Vívó Szövetség

Az idén Európa-bajnok magyar együttes a döntőben 45-37-re kapott ki az előző három vb-n is győztes és Tokióban olimpiai bajnok dél-koreaiaktól. A magyar csapat a legutóbbi, 2019-es budapesti vb-n is ezüstérmes volt, akkor szintén a dél-koreaiaktól szenvedett vereséget a fináléban - egyetlen tussal.

Az aranyéremért rendezett kairói ütközetben a háromszoros olimpiai bajnok, az első egyéni vb-címét itt megszerző Szilágyi a nyitó asszóban 5-4-re verte Kim Jun Hót, majd Gémesi 6-4-re kikapott Oh Szang Uktól, az első kör lezárásaként pedig Szatmári 5-4-es vereséget szenvedett Gu Bon Giltől.

A második szakasz 15-13-as dél-koreai vezetésről indult, de csakhamar jelentősen nőtt a különbség, mert a nagyon dinamikus akciókat indító Kim 5-1-re lelépte Gémesit.

Szilágyi négy szép találattal kezdett Guval szemben, majd egy ütközés után a jobb lábfeje, nagy lábujja kezelésre szorult. Végül 6-5 lett ez az asszó, így csak eggyel kerültek közelebb a magyarok.

A második kör végén Szatmári 5-3-ra kikapott Ohtól, így a dél-koreaiak 30-23-ra vezettek. Decsi lépett pástra Gémesi helyén, de nem tudott változtatni a tendencián, 5-1-re maradt alul Guval szemben, majd Szatmári faragott valamit a hátrányon Kim elleni 6-5-ös győzelmével.

Az utolsó pár előtt 40-30-ra vezetett az ellenfél, végül Szilágyi 7-5-re verte Ohot, de a fordításra nem volt esély.

„Az elmúlt öt világbajnokságon négy ezüstérmet szereztünk, most már kezdjük unni” – mondta az eredményhirdetés előtt az MTI-nek Szatmári András. „Nyilván mindenki nyerni akart, mindegyik csapattársam, ahogy én is. Megpróbáltunk szerintem mindent, de ki kell mondani, ez a dél-koreai csapat brutál erős, a cserepadon is egy egyéni világbajnok, olimpiai bronzérmes ült... Ma, azt mondom, Áron volt az, aki hozta a tőle várhatót, én nem tudtam extrát nyújtani, próbáltam nagyjából a szintet hozni, de az meg kevés ahhoz, hogy őket megverjük” – értékelte a csapat teljesítményét.


„Nagyon készültünk már a világbajnokság előtt, hogy Dél-Koreával döntőt fogunk vívni. Ez volt a terv, és nyilván az volt a cél, hogy megverjük őket, de ma is erősebbek voltak, mint mi” – ismerte el Gémesi Csanád. „Legutóbb, a budapesti világbajnokságon nagyon kicsin múlt, most azért jobbak voltak nálunk. Dolgozunk rajta folyamatosan, hogy egyre közelebb kerüljünk hozzájuk, én azt gondolom, hogy jó úton vagyunk, de ez nem az a mérkőzés volt...”


A csapat húzóembere Szilágyi Áron leszögezte, hogy nehéz vidáman nyilatkozni, mert az ezüstérmet ugyan sikerült megszerezni, de a formájuk nem volt elegendő ahhoz, hogy felvegyék a dél-koreaiakkal a versenyt.

A magyar kardcsapat sorozatban az ötödik vb-t zárta éremmel. Az előző négyen háromszor második, egyszer harmadik lett: 2016-ban az oroszoktól, 2017-ben és 2019-ben a dél-koreaiaktól kapott ki a döntőben, 2018-ban pedig bronzérmet szerzett.


Az együttes egy nappal korábban a vietnamiak és a spanyolok ellen megnyert találkozókkal biztosította be a helyét a legjobbak közt a harminckét csapatos vb-n.

A csütörtöki negyeddöntőben a nyolcas mezőny egyik leggyengébb ellenfele, a török válogatott következett. Szilágyi 5–0-val kezdett, de a kilencből csupán egy asszót vesztettek a magyarok – a hetedik párban Gémesi maradt alul Muhammed Anasizzal szemben.

Az olaszok elleni találkozó kora délután jóval melegebb volt. Nagy csatát hozott, amelyben a mieink 45–42-re diadalmaskodtak, különösen Szilágyi remekelt. Elsőként lépett pástra, s azonnal hozott egy 5–2-es csörtét Luca Curatolival szemben, aztán az ötödik asszóban Pietro Torréval 6–5, de a csapatunk ekkor már egy találat mínuszban volt, amiből háromra nőtt a különbség. Az utolsó találkozót 39–40-ről kezdte meg háromszoros olimpiai bajnokunk, és ihletett formában Luigi Samelét 6–2-re verve alakult ki a végeredmény, a 45–42-es magyar győzelem és a döntőbe jutás.

Kapcsolódó írásaink

Aranyat ért Szilágyi Áron kardvívása

ĀElső egyéni világbajnoki címét ünnepelhette háromszoros olimpiai bajnokunk: a végletekig kiélezett meccsen 15-14-re verte a vb-döntőben a francia Pianfettit