Sport

Aranyat ért Szilágyi Áron kardvívása

A három selejtezős nap után végre elkezdődtek a főtáblás küzdelmek a kairói vívó világbajnokságon, amelyen a remekül vívó Szilágyi Áron aranyérmet nyert.

Aranyat ért Szilágyi Áron kardvívása
Szilágyi Áron öröme érthető: először tudott aranyérmet nyerni világbajnokságon egyéniben
Fotó: Facebook/Magyar Vívó Szövetség

Mind a négy kardvívónk bejutott a legjobb 32 közé, a folytatásban Gémesi Csanád és Decsi Tamás vereséget szenvedett, viszont Szilágyi Áron és Szatmári András tovább jutott, sőt egymás ellen vívtak a negyeddöntőbe jutásért. A magyar párbajt háromszoros olimpiai bajnokunk 15-9-re nyerte Szatmári ellen.

Szilágyi az olasz Pietro Torre legyőzése után a legjobb négy között visszavágott Sandro Bazadzének az idei, antalyai Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért. Akkor a grúza 32 között 15-7-re győzte le a magyar kardozót, most viszont Szilágyi bizonyult jobbnak csakúgy, mint tavaly az olimpiai elődöntőben.

Olimpiai bajnokunk fordulatos csatát vívott a fináléban a francia Maxime Pianfettivel, aki két tussal vezetett 6-4-re, de vívónk gyors, határozott és pontos támadásokkal kiegyenlített, majd 12-8-ra elhúzott. Néhány vitatható bírói ítélettel Pianfetti kiegyenlített (14-14), a győztest tust azonban videózás után Szilágyinak ítélték.  

Ezzel a három olimpiai (londoni, riói, tokiói) és egy Eb-arany (2015, Montreux) mellé most már világbajnoki győzelem is meg lett egyéniben. Világbajnokságon eddig csak csapatban tudott győzni, 2007-ben Szentpéterváron.

Fiatal női párbajtőrözőink a 64 között Nagy Kinga és Büki Lili korán búcsúzott, különösen az utóbbi kiesés volt fájó, mert egy perui vívótól, Maria Luisa Doig Calderontól szenvedet súlyos, 15-6-os vereséget. Kun Anna és Muhari Eszter két két győzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol vereséget szenvedtek. Kun Anna a 10., Muhari Eszter a 15., Nagy Kinga a 34., Büki Lili pedig a 38. helyen végzett a 159 fős mezőnyben.

Szilágyi: Magamnak hazudtam volna, ha azt mondom, nem annyira fontos ez a világbajnoki aranyérem

Az egyéni győzelmeit tekintve éremkollekcióját a kairói világbajnoki diadallal teljessé tévő Szilágyi Áron kardozó nagyon akarta ezt a győzelmet, és - mint azt megjegyezte - nem lett volna értelme ezt elhallgatni.

A háromszoros olimpiai bajnok és egyéniben Eb-győzelemmel is rendelkező világklasszis vívó úgy utazott el az egyiptomi vb-re, hogy többször nyilatkozta, aranyért lép pástra.

„Felesleges lett volna nem kijelenteni, hiszen ez teljesen egyértelmű, hogy akartam, szerettem volna nagyon ezt a világbajnoki címet” - mondta az MTI-nek közvetlenül az eredményhirdetés előtt, miután több fotó készült vele helyi fiatalokkal. „Nyertem 2012 óta három olimpiát, de a világbajnokságok nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, egy bronzérmem volt és nyolcas döntős helyezésem. Magamnak hazudtam volna, ha azt mondom, nem annyira fontos ez a világbajnoki aranyérem. Nagyon fontos volt, és nagyon-nagyon örülök neki, hogy megvan!”

A győzelem felé vezető utat összefoglalva arról beszélt, hogy nem volt egyenletes a teljesítménye.

„Elképesztő hullámhegyek és -völgyek voltak ebben a napban. Amennyire jól sikerült vívnom például Szatmári András ellen, vagy amennyire össze tudtam szedni a vívásomat az elődöntőben Bazadze ellenében, annyira nehezen ment az elméletileg könnyebb asszókban, vagy a papírforma szerint könnyebb ellenfelekkel szemben. Mint például a döntőben. Nem számítottam rá hogy Pianfetti ennyire jól fog vívni, és a második ellenfelem, a kínai Hszü is olyat mutatott, amire nem gondoltam előre” - elemezte a napját.    

„Örülök, hogy ezekből a nehézségekből jól tudtam kijönni, azokat a szituációkat is meg tudtam oldani, amelyek páratlanul nehezek voltak, amelyek fokozott koncentrációt igényeltek, illetve megújulást, új akciókat” - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy volt-e benne kellemetlen érzés amiatt, hogy elődöntős ellenfelétől, a georgiai Bazadzétől az idei Európa-bajnokságon kikapott, úgy reagált: „Számítottam rá, hogy mindent meg fog tenni, reklamálni fog, sok mindent megenged magának a páston, ez most is így volt. Tudtam azt, hogy ha középen feszesen, szorosan tudom tartani és olyan helyzetekbe tudom kényszeríteni, amelyekben én vagyok a jobb, akkor meglehet az asszó. Főleg a vége felé ez sikerült is, nem hagytam magam kizökkenteni” - mondta a friss aranyérmes.

Kapcsolódó írásaink

Szilágyi Áron aranyérmes Padovában

ĀA háromszoros olimpiai bajnok az amerikai Cody Jit és a német Colin Heathcockot 15-10-re, a francia Tom Seitzet 15-5-re, a román Iulian Teodosiut 15-6-ra verte a 64-es főtáblán

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom