Sport

Rövid távon nem, de hosszún indulhat a nők között a vitatott nemű Caster Semenya

Érkeznek már a világ legjobb atlétái az egyesült államokbeli Eugene-be, ahol pénteken magyar idő szerint 18.05 órakor a férfi kalapácsvetés selejtezőjével elkezdődik a 18. atlétikai világbajnokság.

Rövid távon nem, de hosszún indulhat a nők között a vitatott nemű Caster Semenya
A visszalépők megnyitották a lehetőséget Semenya előtt, aki azt követően kezdett el 5000 métert futni, hogy a rövidebb távoktól eltiltotta a világszövetség
Fotó: AFP/Fabien Dubessay

A világbajnokság szervezők szerint jelentős az érdeklődés a belépők iránt, az esti döntőkre a jegyek több mint hetven százaléka elkelt. A legolcsóbb belépő 85, a legdrágább – a célegyenes fölötti lelátóra – 750 dollár (300 ezer forint).

Az orosz és a fehérorosz atléták nem indulhatnak, viszont a nemzetközi szövetség 220 ezer dolláros anyagi segítségével az ukrán válogatott versenyezhet az oregoni vébén. A koronavírus újabb támadása miatt a sportolok szigorú egészségügyi feltételek mellett vehetnek rész a viadalon. A női kalapácsvetés címvédője, az amerikai DeAnna Price lemondta az indulást, arra hivatkozva, hogy koronavírusos személlyel került kapcsolatba és óvatosságból jobbnak látta, ha nem vesz részt a viadalon.

Nem az egyetlen, aki visszalépett az indulástól, ezért rajtolhat a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok dél-afrikai Caster Semenya női 5000 méteren. Bár transznemű Semenya az év elején 15:31.50 perces egyéni csúcsot ért el, de nem tudta teljesíteni a 15:10.00 perces vb-szintet. A visszalépők megnyitották a lehetőséget Semenya előtt, aki azt követően kezdett el 5000 métert futni, hogy a rövidebb távoktól eltiltotta a világszövetség.

A World Athletics irányító testülete 2018-ban döntött úgy, hogy a tisztességes verseny biztosítása érdekében a magas természetes tesztoszteronszinttel rendelkező nőknek gyógyszereket kell szedniük, és csak a megengedett érték alá csökkentett szintnél állhatnak rajthoz a nők középtávú versenyein, vagyis 400, 800 és 1500 méteren.

Semenya viszont nem volt hajlandó semmilyen gyógyszert bevenni, és a 800 méter londoni és riói ötkarikás aranyérmeseként a tavaly nyári tokiói olimpián már nem indulhatott.

A 31 éves atléta, aki női 800-on háromszoros világbajnok, azért próbálkozott meg az 5000 méterrel, mert ezen a távon nem kötelező a tesztoszteron-csökkentés. Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt és az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet, s ez előnyt jelent a női futókkal szemben.

Már Eugene-ban edzett Nijel Amos, a férfi 800 méter londoni olimpiai ezüstérmese, akit értesíttek, hogy pozitív doppingtesztje miatt felfüggesztették a versenyengedélyét. A 28 éves botswanai középtávfutó június 4-én, versenyen kívül levett mintájának elemzése során a tiltott és emberi egészségre veszélyes GW1516 nevű metabolit nyomaira bukkantak.

Nijel Amos mindössze 18 évesen nyert ezüstérmet a 2012-es londoni játékokon 1:41.73 perccel, amivel azóta is - Sebastian Coe-val, a nemzetközi szövetség jelenlegi elnökével holtversenyben - minden idők harmadik legjobb futójának számít 800 méteren.

Kapcsolódó írásaink

Kis csapatból lehet nagyobb jövőre

ĀEgy hét múlva kezdődik az atlétikai világbajnokság az Egyesült Államok-beli Eugene-ben, ahová mindössze két magyar versenyző utazik, a hétpróbázó Krizsán Xénia és a kalapácsvető Halász Bence.