Sport

Kis csapatból lehet nagyobb jövőre

Egy hét múlva kezdődik az atlétikai világbajnokság az Egyesült Államok-beli Eugene-ben, ahová mindössze két magyar versenyző utazik, a hétpróbázó Krizsán Xénia és a kalapácsvető Halász Bence.

Mielőtt bárki azt hihetné, hogy a magyar atlétika élmezőnye ennyire gyenge, Spiriev Attilától, a Budapest 2023 Kiemelt Atléta Program szakmai vezetőjétől megtudtuk, hogy 19 plusz három atlétánk indulhatna a szintteljesítés és ranglisták alapján az új olimpiász első világversenyén. De a szakvezetés még tavaly úgy határozott, hogy a sikeres jövő évi budapesti világbajnokság érdekében az idei szabadtéri szezon fő versenye a müncheni Európa-bajnokság lesz.

„Az eugene-i világbajnokságot a tokiói olimpia miatt halasztották erre az évre, és augusztus 11. és 21. között Európa-bajnokságot is rendeznek Münchenben. Az amerikai város és hazánk között kilenc óra az időeltolódás, ezért több nap kell az átálláshoz. Ezért a szakvezetés úgy határozott, a 2023 augusztus 19-én kezdődő budapesti vébére való felkészülést jobban szolgálja müncheni kontinensbajnokság” – magyarázta Spiriev, aki szerint Halász és Krizsán is eredményesen szerepelhet a oregoni világversenyen, amely után folyatják a felkészülést az Eb-re, amelyen várhatólag több mint harminc atlétánk indulhat.

A programvezető kérdésünkre elmondta, hogy a kvalifikáció szempontjából a rendező ország versenyzői nem élveznek jelentős előnyt, ugyanúgy szintteljesítéssel vagy ranglistahelyezéssel szerezhetnek indulási jogot.

Kapcsolódó írásaink