Sport

A venezuelai nyomorból a kubai olimpiai bajnok emelte ki

A hétvégi fedett pályás atlétikai világbajnokságon az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt a venezuelai Yulimar Rojas érte el, aki hármasugrásban 15,74 méterre javította tavalyi világrekordját.

A venezuelai nyomorból a kubai olimpiai bajnok emelte ki
Yulimar Rojas: Köszönet az égieknek és a közönségnek
Fotó: AFP/KMSP/Kempinaire Stéphane

A 2015 óta a spanyolországi Guadalajarában edző 26 éves atlétanő a versenyszám egyeduralkodója lett, két szabadtéri világbajnoki elsősége (2017, 2019) után csarnokban a harmadik aranyát nyerte (2016, 2018, 2022), és tavaly 15,67 méteres világrekorddal győzött a tokiói olimpián.

Belgrádi sikere után a 192 centi magas Rojas elmondta: „Jó formában érkeztem a világbajnokságra, éreztem, hogy sikerülhet a rekordjavítás. Örülök, hogy megragadtam a lehetőséget. Nem titok, a tizenhat méter elérése a nagy célom. Mindennap megpróbálok hozzátenni egy-egy centit, hogy közelebb kerüljek az álomhatárhoz.”

Venezuela első női olimpiai érmese (2016, ezüst), majd első olimpiai bajnoka magasugróként kezdte atlétikai pályafutását, juniorként távolugrásban és hármasugrásban is a nemzetközi élmezőnybe került. Karrierjét jelentősen befolyásolta, hogy a kubai távolugró olimpiai bajnok, Iván Pedroso tanácsára Európába költözött, majd 2016 novemberében a Barcelona (!) atlétája lett.

Ötödik világbajnoki aranyérme után elmondta: „Ugyanaz a személy vagyok, mint 2016-ban, de sokat fejlődtem technikailag, és mentális erőt is kaptam. Most az oregoni atlétikai világbajnokságra szeretnék koncentrálni, és úgy gondolom, nagy esély van a duplázásra távolugrásban és hármasugrásban. Ha jó formában leszek, és a körülmények is jók, mindkettőt meg tudom csinálni.”

A Caracasban született Rojas öt testvérével nagyon szerény körülmények között nőtt fel, egy negyvennégyzetméteres bádogkunyhó-ban laktak. Amikor első sikereit elérte a sportban, megígérte édesanyjának, azért fog küzdeni, hogy egyszer a családjának egy kőből épített házat vehessen. Ezt már megteheti, hiszen a vébégyőzelemért 40 ezer dollárt kapott, a rekordjáért pedig plusz 50 ezret.

Kapcsolódó írásaink

Menekülés a győzelembe

ĀA 22. fedettpályás atlétikai világbajnokságon több számban izgalmas csatákban dőlt el az érmek sorsa Belgrádban