Sport

Hátba szúrás

Eddig jó volt az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, a négyszeres olimpiai bajnok kardvívó, Sztanyiszlav Pozdnyakov az Európai Vívószövetség élén – most már nem.

A szervezet végrehajtó bizottsága már áprilisban megvonta az oroszok ukrajnai háborúja miatt a bizalmat az orosz sportvezetőtől, de a leváltásához több kellett. Egy rendkívüli kongresszus. Ha nem megy máshogy, akkor online. És így is lett. Május utolsó napján – amikor a Donyecki Népköztársaság igazságügyi minisztere az ukrán Azov-ezred hadifoglyairól épp kijelentette, hogy tagjai terroristák – a vívószövetség 43 európai tagországából huszonhárman arra voksoltak, váltsák le a hat éve sikeres orosz elnököt, a legendás vívót a posztjáról.

Volt tíz tagország, amely e döntés ellen szavazott, és négyen tartózkodtak, de hogy kik, azt a szövetség közleménye gondosan titkolja. Ha úgy vesszük, a szavazásról hiányzókra is kíváncsiak lennénk, de a szomorú valóság mégiscsak az, hogy immár a sokadik orosz sportvezetőt penderítették ki a világ sportjának éléről.

Korábban a Nemzetközi Vívószövetség elnöke, az orosz–üzbég üzletember, Aliser Uszmanov vívó szaknyelven elővágást alkalmazott, március elején önként függesztette fel pozícióját, de odavágott egyet a már akkor elkezdődött európai uniós szankcióknak: „Úgy gondolom, a döntés igazságtalan, és a szankciókat igazoló okok hamis és rágalmazó állítások halmazából állnak. Minden jogi utat használni fogok azért, hogy megvédjem a becsületemet és a jó híremet. Ezennel a Nemzetközi Vívószövetségben betöltött elnöki pozícióm gyakorlását azonnali hatállyal felfüggesztem az igazságszolgáltatás helyreállásáig.”

Kapcsolódó írásaink