Sport

Hangáék óriási csatában kaptak ki az Euroliga döntőjében

A török Anadolu Efes csapata egy a végletekig kiélezett mérkőzésen 58-57-re legyőzte a Real Madrid együttesét a férfi kosárlabda Euroliga szombat esti, belgrádi fináléjában, ezzel megvédte címét a sorozatban.

Hangáék óriási csatában kaptak ki az Euroliga döntőjében
Hanga Ádám (balra) próbálja megállítani az Anadolu Efes sztárját, Vasilije Micicet
Fotó: AFP/Pedja Milosavljevic

Önbizalommal telve, pozitív előjelekkel várhatta a meccset a madridi alakulat, miután az elődöntőben nagy riválisukat, a Barcelonát fektették két vállra egy igen szoros ütközetben, míg a címvédő Efes a görög Olympiakost felülmúlva jutott be a döntőbe.

A bronzmérkőzést a Barca nyerte, Miroticék magabiztosan, 84-74-re verték a pireusziakat.

A fináléban a Real kezdőjében kapott helyet Hanga Ádám, aki remekül kezdte a találkozót: egy szép kétpontossal ő szerezte a spanyolok első pontjait, majd nem sokkal később remek gólpasszt adott Tavaresnek, aki az első negyedben szakmányban termelte a kosarakat a palánk alatt. A játékrész végére a Madrid egypontos előnyt harcolt ki, amit a félidőig ötre sikerült növelniük.

Mindkét csapat elég sokat hibázott, alig több, mint 40 százalék fölött dobtak mezőnyből, így a szünetben 34-29-et mutatott az eredményjelző a Real javára. A harmadik negyed felénél éppen Hanga hármasát követően alakult ki a legnagyobb különbség a felek között, 40-31-re húztak el a fehér mezesek, de az Efes nem hagyta magát, és Micsics, valamint Larkin vezetésével két pontra zárkózott fel a záró játékrész előtt.

A negyedik negyedben a törökök fokozatosan átvették az irányítást, Micsics kulcspillanatokban választott remek megoldásokat, Pleiss pedig a palánk alatt dolgozott hatékonyan, a Madrid ugyanakkor tartani tudta a lépést, az utolsó perc előtt mindössze három pont fórral állt az Efes. A veterán Sergio Llull még két pontot aztán ledolgozott a spanyolok a hátrányából, fordítani azonban már nem tudtak Pablo Laso fiai, így az Anadolu Efes gárdája megvédte címét az Euroligában.

A négyes döntő legjobbjának a szerb Vaszilije Micsicset választották, aki 23 ponttal járult hozzá a törökök diadalához.

A mérkőzés után Hanga Ádámot is megszólaltatta az Euroliga hivatalos honlapja. A magyar kosaras, aki 23 percett töltött a parketten, ezalatt 5 pontot, 3 lepattanót szerzett és 1 gólpasszt is kiosztott, kiváló védekezésével pedig alaposan megnehezítette az Efes sztárjainak dolgát, érthető módon rendkívül szomorúan és csalódottan nyilatkozott.

A vereség fő okaként a borzasztó dobószázalékukat emelte ki, és megjegyezte, nem tudja, hogy ilyen helyzetben egy, vagy 20 ponttal jobb-e kikapni, annyi biztos, hogy innentől a bajnokság megnyerésére kell koncentrálniuk.

Férfi Euroliga, négyes döntő (Belgrád):
Döntő:
Efes Istanbul (török)-Real Madrid (spanyol) 58-57 (14-15, 15-19, 11-8, 18-15)
A 3. helyért:
Barcelona (spanyol)-Olimpiakosz (görög) 84-74 (20-18, 25-20, 17-18, 22-18)
 

Kapcsolódó írásaink