Sport

Hanga Ádám: Emelt fővel távoztam Barcelonából

Az idei nyár egyik legnagyobb szenzációja volt a magyar kosárlabda-válogatott ászának, Hanga Ádámnak a klubváltása, aki a Barcelonától az ősi rivális Real Madridhoz szerződött. A szabadságát töltő rutinos kosarast telefonon értük utol, akivel az átigazolás mellett arról is beszélgettünk, mi várhat rá Madridban, de visszatekintettünk a barcelonai évekre, és szóba került az általa szervezett kosártábor, valamint a Városligetben két héttel ezelőtt tartott nagy sikerű spontán streetballos délután is.

Hanga Ádám: Emelt fővel távoztam Barcelonából
Hanga Ádám bizakodva tekint a madridi évek elé
Fotó: Facebook/Real Madrid Basket

Négy évig voltál a Barcelona játékosa, sokáig csapatkapitány-helyettese is, nyilván átérzed a Barca és a Real közti rivalizálás jelentőségét. Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, hogy a Madrid szeretne leigazolni?

A Barcánál valóban a Real számított a legfőbb ellenfélnek, azért is, mert ők voltak velünk egy szinten, és a céljaink eléréséhez őket kellett megvernünk, mindig ellenük akartunk a legjobban teljesíteni, hajtott bennünket a versenyszellem.

A Barcelonából való távozásomról nem én döntöttem, még egy évig élő szerződésem volt, a csapat javasolta a felbontását, aminek eleget tettem, ezt követően pedig szabadon igazolhatóvá váltam.

Miért a Real Madridot választottad?

Konkrét írásos ajánlatot két csapattól kaptam, ezek közül az egyik a Real volt, és úgy éreztem, hogy ők azok, akik igazán akarnak engem. A családom miatt is mindenképp Spanyolországban szerettem volna maradni, és az is fontos szempont volt, hogy olyan klubhoz kerüljek, ahol megbecsülnek. 32 évesen pedig egyetlen dolog tud motiválni, hogy trófeákért küzdhessek, erre a Real Madrid a legjobb hely.

Tekintsünk vissza a barcelonai időszakodra. Hogy érzed, mi az amiben a legtöbbet tudtál fejlődni a négy szezon alatt?

Azt gondolom, hogy mindenben. Viccesen mondtam az ügynökeimnek, hogy úgy tűnik, ha eljutok egy klubnál a csapatkapitányi titulusig, akkor utána rögtön mennem kell, a Baskoniánál is így volt.

Emelt fővel távoztam a Barcelonától, minden egyes edzésen és meccsen megtettem mindent, az önös érdekeimet is félretettem, a szerződéshosszabbításomkor is egy elég komoly összegről lemondtam, hogy megfelelő játékosokat tudjunk igazolni, és versenyképesek lehessünk.

Amiért négy éve a Barcába szerződtem, azt nagyrészt sikerült elérnem. Rengeteg döntőt játszottunk, nyertünk kupákat, bajnokságot, igazán persze úgy lett volna kerek a történet, ha idén az Euroligát is megnyerjük, nagyon sajnálom, hogy ez nem jött össze.

Hanga Ádám négy évig volt a Barcelona játékosa
Hanga Ádám négy évig volt a Barcelona játékosa
Fotó: AFP/NurPhoto/Xavier Bonilla

Emberileg is nagyon sokat kaptam a Barcelonánál, életre szóló barátságokat kötöttem többekkel is a klub dolgozói közül, akik igazán ismernek, azok a távozásomkor is maximálisan pozitívan álltak hozzám.

Rendkívül boldog vagyok, hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, olyan lehetőséget kaptam az élettől, ami nagyon keveseknek adatik meg. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a Barca után a Realban játszhattak, úgyhogy alázatosan állok a madridi évek elé, és remélem, sikeres leszek a csapattal.

Hogy látod a szerepkörödet a Realban, mit várnak tőled a csapatban?

Nem vettek velem zsákbamacskát, jól ismernek, elsősorban a rutinom az, amivel rengeteget segíthetek majd. A konkrét szerepkörömről még nem beszéltünk az edzővel, de egy hosszú, tíz hónapos szezon elé nézünk, rengeteg meccsünk lesz, sérülések, hullámvölgyek, és abból is kiindulva, hogy mennyire akart engem a Madrid, biztosan megtalálják majd a módját, hogy használjanak. Szeretnék fontos tagja lenni a csapatnak, és azt kívánom, hogy négy döntőt játsszunk, ezekből hármat jó lenne megnyerni.

Hanga Ádám a Real Madridban is a 8-as mezt viseli majd
Hanga Ádám a Real Madridban is a 8-as mezt viseli majd
Fotó: Facebook/Real Madrid Basket

A közösségi oldalaid tanúsága szerint a családdal való pihenés mellett a kosarazásra is jutott idő. Mesélj kérlek egy kicsit a kosártáborról, amit szerveztetek!

Sokadszor, talán már tizedik vagy tizenegyedik alkalommal tartottuk meg a Hanga-tábort, tavalyhoz hasonlóan Debrecenben, és ismét szuper körülmények fogadtak bennünket. Így a karrierem vége felé haladva egyre inkább szívügyemnek érzem, hogy visszaadjak valamit a magyar kosárlabdának, ez a tábor is erről szól, az idei is hatalmas élmény volt, és biztosan lesz folytatása jövőre is.

Úgy két hete meghirdettél egy spontán pattogtatást a Városligetbe is, tervezel még hasonlót?

Régóta gondolkodtunk már a barátaimmal, hogy valami ilyesmit össze kéne hozni, ez az első alkalom tök jól sikerült, akik kint voltak, nagyon jól érezték magukat. Mindenképpen szeretnék folytatást, ha idén nem is, akkor jövő nyáron, és nagy álmom, hogy a városligeti Műjégpályán tartott régi streetballok hangulatát visszahozva valami nagyobbá nője ki magát a rendezvény.

Objektum doboz

Játsszunk el a gondolattal, hogy a Space Jam harmadik részét Veled fogják forgatni. Kik kerülnének be a csapatodba?

Ez így nagyon nehéz kérdés, mert rengeteg kiváló játékossal kosarazhattam együtt az évek során, szóval sok álmatlan éjszakám lenne, mire összeállítanám belőlük az All-Star keretet, de az biztos, hogy a magyar válogatottból többen is bekerülnének. Hozzáteszem, hogy szerintem ez a veszély engem nem fenyeget, hogy valaha velem forgatják a Space Jamet, de ha ilyen lesz, visszatérünk rá.

Kapcsolódó írásaink