Sport

Focithriller Sevillában: Büntetők után a Frankfurt nyerte az Európa-ligát

A német Eintracht Frankfurt nyerte a labdarúgó Európa-liga 2021/22-es kiírását, miután a szerdai, sevillai fináléban 1-1-es döntetlent követően a tizenegyespárbajban 5-4-re legyőzte a skót Glasgow Rangerst.

Focithriller Sevillában: Büntetők után a Frankfurt nyerte az Európa-ligát
A Frankfurt játékosai ünnepelnek a győztes büntetőpárbaj után
Fotó: AFP/Pierre-Phillippe Marcou

A mérkőzést német csapat kezdte nagyobb lendülettel, amelyet az sem tört meg, hogy Rodét vérző feje miatt hosszú perceken át kellett ápolni. Ennek megfelelően először a skótok hálóőrének akadt védeni valója, majd a 20. percben már bravúrra volt szüksége, hogy megóvja kapuját a góltól.

A Rangers 25 perc után viszont átvette az irányítást, amit azonnal egy helyzet jelzett, de Aribo ekkor még célt tévesztett. A szünetig hátralévő időben hiába játszott fölényben a skót csapat, ugyanúgy nem tudta gólra váltani, ahogy korábban a riválisa sem.

A második félidőt ismét a németek kezdték jobban, közel jártak a vezetés megszerzéséhez, de ezúttal hamarabb alábbhagyott a lendületük, ugyanis tíz perc elteltével már inkább a szigetországiak diktálták a tempót a közel 30 fokos hőségben, ráadásul egy védelmi hibát kihasználva Aribo a vezetést is megszerezte számukra.

Hátrányban azonnal magasabb sebességi fokozatba kapcsolt az Eintracht, amely bő tíz perc után egyenlített is. Ezt követően bár az iram nem esett vissza, mindkét fél óvatosabb lett, így helyzet sem adódott a játékosok előtt. A hajrára érezhetően elfáradtak az együttesek, így kettészakadt a pálya, a középpályát rendre sikerült átjátszani, ennek ellenére a rendes játékidőben egyik csapat sem tudta eldönteni a találkozót.

A hosszabbításban nem változott a játék képe, hiába jutottak el a csapatok az ellenfél kapujáig, a fáradtságtól rendre hiba csúszott a befejezésekbe. Bár mindkét fél cserékkel próbált frissíteni, de az összképben nem történt változás: két kimerült gárda küzdött egymással. A ráadás első felében valamelyest a frankfurtiak, a másodikban a glasgow-iak voltak kezdeményezőbbek.

Kevin Trapp bravúrjaival oroszlánrészt vállalt a Frankfurt diadalából
Kevin Trapp a hosszabbításban bemutatott bravúrjával oroszlánrészt vállalt a Frankfurt diadalából
Fotó: AFP/Pierre-Phillippe Marcou

A meccslabda a Rangersé volt, de Trapp hatalmas bravúrral hárított a 118. percben, így a kétszer 15 perc alatt nem született újabb gól, azaz a 11-esek döntöttek, ebben pedig a hibátlanul célzó Eintracht Frankfurt bizonyult jobbnak.    

A német csapat 1980-ban a sorozat elődjének tekinthető UEFA Kupa elhódítása után ért ismét csúcsra a nemzetközi porondon, míg a skót csapatok mind a négy eddigi fináléjukat elveszítették a második számú kupasorozatban, amelyben a Rangers 2008 után maradt alul ismét.

Az Eintracht Frankfurt diadalának köszönhetően a következő idényben a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet.

Európa-liga, döntő:
Eintracht Frankfurt (német)-Glasgow Rangers (skót) 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 5-4
Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion, 38 842 ezer néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
Gólszerzők: Borre (69.), illetve Aribo (57.)
Sárga lap: Aribo (62.), Wright (73.)

Eintracht Frankfurt:
Trapp - Tuta (Haszebe, 58.), Toure, Ndicka (Lenz, 100.) - Knauff, Sow (Hrustic, 106.), Rode (Jakic, 90.), Kostic - Lindström (Hauge, 72.), Kamada - Borre
Glasgow Rangers:
McGregor - Tavernier, Goldson, Bassey, Barisic (Roofe, 117.) - Jack (Davis, 74.), Lundstram - Kent, Wright (Sakala, 74.; Ramsey, 117.), Kamara (Arfield, 91.) - Aribo (Sands, 101.)
 

Kapcsolódó írásaink

A Rangers megzavarná a német Összhangot

ĀTalán a 2011-es, Porto–Braga „összportugál” Európa-liga-döntő óta nem akadt példa arra a második számú kontinentális labdarúgó-kupa történetében, hogy mind a két finalista kiléte meglepetést keltsen