Sport

Liverpool–Chelsea az óriásölők kupájáért

Ma késő délután rendezik a londoni Wembley-ben az angol FA-kupának, a világfutball legrégebb óta létező kupatornájának a döntőjét.

Liverpool–Chelsea az óriásölők kupájáért
Mason Mount és Mohamed Szalah csatája a Liverpool és a Chelsea februári Ligakupa döntőjében
Fotó: AFP/Federico Maranesi

A 150 éves múltra visszatekintő FA-kupa egyebek mellett arról is elhíresült, hogy sikeresen szerepeltek benne a kis csapatok, az óriásölők (giant killernek nevezik őket) – idén a Premier League legjobb három csapatából került ki a két döntős, a Liverpool és a Chelsea. Korábban csak egyszer, 1993-ban fordult elő, hogy ugyanaz a két gárda harcol a serlegért, amely az idény korábbi szakaszában a Ligakupa fináléját is vívta. Akkor az Arsenal és a Sheffield Wednesday mindkét csatáját az Ágyúsok nyerték, most ilyesfajta duplázásra a Liverpoolnak van esélye. A Vörsök februárban tizenegyesekkel 11–10-re nyerték a Ligakupa döntőjét a londoni Kékek ellen.

Nem várható egyik csapattól sem, hogy a legfrissebben, legfittebben szálljon csatába, mindkettő rengeteg mérkőzésen van már túl az idényben. A Liverpool például a maximális meccsszámot érte el azzal, hogy minden kupasorozatban döntőbe jutott, amelyben csak elindult. Elképesztő számok jelzik a két csapat eddigi útját, összeadva 261 gólt szereztek eddig az idényben, már nyertek három trófeát (a Chelsea az UEFA Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot, a Liverpool a Ligakupát), a Pool előtt áll még a május 28-i BL-döntő, és biztosan a kettő közül az egyik nyeri meg az FA-kupát.

Jürgen Klopp csapatának a mai a hatvanadik mérkőzése a mostani idényben, ebből mindössze hármat veszített el, egyet-egyet a West Ham és a Leicester ellen a PL-ben, egyet pedig az Internazionale ellen a BL-ben. A játékosok közül az elnyűhetetlen Jordan Henderson az 54. meccsét játssza majd. Mohamed Szalah „csak” a 49.-nél tart, mert a télen kihagyott néhányat az Afrikai Nemzetek Kupája miatt. Az egyiptomi csatár 2020 nyara óta a századik klubmérkőzését játssza ma délután. A Chelsea éppen úgy 63 mérkőzéssel zárja majd az idényt, mint a Liverpool. A Real Madridhoz tartó Antonio Rüdiger játszotta a legtöbbet, 4740 percet, vagyis 79 órát teljesített. A mérkőzés 17.45-kor kezdődik.

A Manchester City holnap, azaz vasárnap tudja le az utolsóelőtti bajnoki mérkőzését az idényben, a West Ham United ellen. Ha nyer, gyakorlatilag bajnok, mert a Liverpool utolsó két meccse előtt hat pont és nyolc gól lesz az előnye a Vörösökkel szemben. Éles lett a harc a BL-indulásért is, Chelsea (70), Arsenal (66), Tottenham (65) a sorrend a 3-5. helyen.

A Serie A-ban is két forduló van még hátra, az élen az AC Milan előnye két pont az Interrel szemben. Azonos pontszám esetén, a jobb egymás elleni eredmények miatt, a piros-feketéké lesz a bajnoki cím. Ebben a fordulóban az olasz élvonal harmadik nagy lombardiai alakulatát, az Atalantát fogadják, míg az Inter Cagliariba utazik. Ha a fekete-kékek nem nyernek, könnyen előfordulhat, hogy az utolsó fordulónak már nem lesz tétje.

Németországban az első három sorrendje (Bayern, Dortmund, Bayer Leverkusen) már eldőlt, negyedik és ezzel ugyancsak BL-induló lehet még az RB Leipzig vagy a kétpontos hátrányban lévő Freiburg. Utóbbinak, Sallai Roland csapatának van a nehezebb dolga, csak azután érdemes elkezdeni számolgatnia, ha idegenben megverte a Bayer Leverkusent. A lipcseiek a már kiesett Arminia Bielefeld otthonában lépnek pályára.

Spanyolországban a Real Madrid bajnok, a Barcelona nagyon közel jár a második helyhez. A harmadik Atlético Madrid a negyedik Sevillával mérkőzik, ez ad némi esélyt még a most ötödik Betisnek is.

A magyar NB I-ben tegnap lejátszották már az utolsó fordulóból a Mezőkövesd–Újpest-mérkőzést. Két kérdés nyitott még: melyik csapat lesz a második, és melyik esik ki a már múlt héten reménytelen helyzetbe került Gyirmót mellett?

A bajnoki ezüst biztos favoritja a Kisvárda, amely otthon fogadja a legutóbbi öt fordulóban egyik meccset a másik után elveszítő Zalaegerszeget. A most harmadik Puskás Akadémia csak akkor előzhet, ha a Kisvárda kikap, Hornyák Zsolt együttese pedig megveri a Pancho Arénában a Bp. Honvédot. A Honvédnak egyetlen pont már a biztos bennmaradást jelentené, de ha kikap, az MTK megelőzheti, amennyiben legyőzi a Hungária úton a Debrecent. Mind a három találkozó holnap, vasárnap, 16 órakor kezdődik.

Kapcsolódó írásaink

Guardiola legfontosabb embere

ĀA Manchester City újabb nagy lépést tett az angol bajnoki cím megvédése felé, miután Wolverhamptonban 5–1-re kiütötte a Wandererst