Sport

A Joker, aki a pályán sohasem viccel

Amikor majd öreg leszek, kövér és zsémbes, elmesélem a gyerekeimnek, hogy annak idején elég jól kosaraztam – ezekkel a szavakkal kommentálta Nikola Jokics, a Denver Nuggets szerb centere, hogy zsinórban másodszor választották meg az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP) az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, az NBA-ben.

A Joker, aki a pályán sohasem viccel
Jokics az NBA-alapszakasz legjobbjának járó trófeával szülővárosában, a vajdasági Zomborban
Fotó: Facebook/Denver Nuggets

A fenti szavaiból is jól látszik, Jokics nem az a típus, aki elszállna a sikerektől. A 27-es játékos hiába számít sportága egyik legjobbjának, nyomait sem látni rajta sztárallűröknek: az MVP-címért járó trófeát is szülővárosában, a magyar határtól mindössze 25 kilométerre fekvő vajdasági Zomborban vette át, a Denver Nuggets vezetői személyesen lepték meg és „szállították le” a díjat neki. Jokics egyetlen ló húzta kis szekéren érkezett a helyszínre, ahol családtagjai és barátai üdvözölték, a díjátadó ceremóniákon megszokott szmoking helyett pedig lovagló-kobakot, egyszerű fekete trikót és szürke rövidnadrágot viselt. Megadta tehát a módját, de az ünneplés is olyan igazán „jokicsosra” sikerült.

Objektum doboz

Persze Jokics nemcsak szerénysége és humorérzéke miatt végtelenül szerethető és szórakoztató figura, kosarazni is – ahogy ő mondta – elég jól tud. Elvégre egymás után kétszer ritkán választanak meg valakit a szakértők az alapszakasz legjobbjának, ahol olyan szupersztárok koptatják a parkettet, mint LeBron James, Steph Curry vagy Luka Doncsics.

Érdekesség, hogy Jokics mögött második helyen a Philadelphia 76ers kameruni játékosa, a pontátlagban legjobb Joel Embiid zárt, a 2019-ben és 2020-ban legjobb Giannis Antetokounmpo lett a harmadik a MVP-voksoláson, először fordult elő, hogy a legjobb három közé egyetlen amerikai kosaras sem került.

Jokics már tavaly, amikor első MVP-címét nyerte, egészen remek szezont futott, a 2021/22-es szezonban viszont még arra is rátett egy lapáttal: meccsenként átlagosan 27,1 pontot dobott, 13,8 lepattanót szedett és 7,9 asszisztot osztott ki. Szinte minden fontos statisztikai mutatóban javult a teljesítménye, a liga élmezőnyében zárt, meccsenkénti pontátlaga a hatodik, lepattanóátlaga a második legjobb volt, 58,3 százalékkal célzott a mezőnyből, aminél csak heten produkáltak jobbat.

Nikola Jokics, a szerethető óriás is kevés volt a denveriek rájátszássikeréhez a Warriors ellen
Nikola Jokics, a szerethető óriás is kevés volt a denveriek rájátszássikeréhez a Warriors ellen
Fotó: AFP/Garrett Ellwood

A palánk alatt nem sok teret hagyott az ellenfeleknek, az ő nevéhez fűződött a legtöbb begyűjtött lepattanó (1019) és védőlepattanóból (813) sem szedett le nála senki többet. Emellett Jokics lett első az NBA történetében, aki egy szezonban legalább 2000 pontot, 1000 lepattanót és 500 asszisztot jegyzett, és 19 mérkőzésen fordult elő, hogy mindhárom mutatóban két számjegyű eredményre volt képes (tripla dupla).

Hiába azonban a szerb klasszis parádés produkciója, csapata, a Denver számára már az első körrel véget ért a rájátszás, miután a Golden State Warriors 4–1-es összesítéssel búcsúztatta őket. Igaz, kulcsjátékosaik közül Jamal Murray a teljes idényt kihagyta, és Michael Porter Jr-nak is mindössze 9 meccs jutott.

Jövőre egy, a visszatérőkkel és esetleges új igazolásokkal megerősített Denvernek jó esélye lehet akár a bajnoki címre, ehhez azonban a többieknek is fel kell nőniük a Jokernek becézett délszláv óriás mellé.

Kapcsolódó írásaink

Kezdődnek a párbajok az NBA-ben

ĀBefejeződött az alapszakasz az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA), a rájátszás első szakaszában, keddtől péntekig a selejtezőre kerül sor, itt főcsoportonként a 7–10. helyezett csapatok küzdenek a két rájátszást érő helyért