Sport

Kezdődnek a párbajok az NBA-ben

Befejeződött az alapszakasz az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA), a rájátszás első szakaszában, keddtől péntekig a selejtezőre kerül sor, itt főcsoportonként a 7–10. helyezett csapatok küzdenek a két rájátszást érő helyért.

A liga egyik legjobb formában lévő csapata, a Dallas Mavericks a San Antonio Spurst győzte le hazai pályán, sztárjátékosa, Luka Doncic azonban vádlisérülést szenvedett.

A szlovén kiválóság a harmadik negyedben vált harcképtelenné, és egyelőre nem tudni, hogy sérülése veszélyezteti-e szereplését a rájátszásban. A texasiak a hétvégén rajtoló nyugati negyeddöntőben a Utah-val csapnak majd össze. A 174 napos alapszakaszt sorozatban öt győzelemmel befejező Golden State könnyedén nyert New Orleansben, főként Klay Thompson 41 pontjának köszönhetően. A Warriors harmadik, míg a Pelicans kilencedik lett nyugaton.

A keleti főcsoportban az Indianát verő Brooklynban Kyrie Irving 35 pontot szórt, a Nets hetedik lett, és a nyolcadik Clevelanddel mérkőzik a selejtezőben. Az egymeccses csata továbbjutója hetedik kiemeltként kerül be kedden a konferencia negyeddöntőjébe, míg a vesztes a 9. és 10. csapat meccsének a győztese ellen javíthat pénteken.

A Detroitot legyőző Philadelphia negyedik lett keleten, és a Torontóval mérkőzik a negyeddöntőben. A Sixers ezúttal pihenő kameruni ásza, Joel Embiid szerezte meg az alapszakasz legjobb dobója címet, mivel mérkőzésenként 30,6 pont lett az átlaga. A második a címvédő Milwaukee görög csillaga, Jannisz Antetokunmpo 29,9-cel.
A 213 centis, 28 éves Embiid első nem amerikaiként lett „mesterlövész”, és Shaquille O’Neal 2000-es címe óta ő az első center, aki átveheti az elismerést.   

Az alapszakaszt a Phoenix nyerte meg 64/18-as mérleggel, ami klubrekord, míg a szezonzáróján alulmaradt Sacramento (30/52) egyhuzamban 16-odszor fejezte be negatív mutatóval az idényt. Az Atlantától kikapott Houston egymás után másodszor zárta sereghajtóként az alapszakaszt, a Rockets ezúttal 20/62-es mérlegig jutott. Az alapszakaszban mindössze öt játékos lépett pályára mind a 82 mérkőzésen: a phoenixi Mikal Bridges, a detroiti Saddiq Bey, a washingtoni Deni Avdija, a dallasi Dwight Powell és a Warriorst erősítő Kevon Looney.

Kapcsolódó írásaink