Sport

Rejtő Ildikó 85

Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok tőrvívó, szakedző, a nemzet sportolója, a Halhatatlanok Klubjának tagja, akinek a tenyérlenyomata ott van a Magyar Sportcsillagok Falán, és aki tagja a Nemzetközi Vívószövetség Hírességek Csarnokának.

Rejtő Ildikó 85
Rejtő Ildikó
Fotó: MH

Rejtő Ildikó 2017-ben a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát, 2021-ben Prima díjat kapott. A halláskárosodással született balkezes tőröző rendkívül finom technikával, nyugodtan és határozottan vívott, öt olimpián volt a magyar női tőrcsapat oszlopos tagja, 1964-ben Tokióban duplázott, egyéniben és Ágoston Judittal, Juhász Katalinnal, Marosi Paulával és Dömölky Lídiával csapatban is nyert, előtte és utána további három ezüst- és két bronzérmet szerzett. Vívni a testnevelőtanára javaslatára kezdett, egy kamaszkori gerincferdülést kiküszöbölendő. Nagyon hamar Hátszegi József lett a mestere, akivel együtt igazolt 1960-ban az Újpesti Dózsába (pár hónaptól eltekintve technikai vezetőként itt dolgozott nyugdíjazásáig).

Addigra már kétszeres ifi világbajnok, sőt felnőtt csapatvilágbajnok volt. Gdanskban 1963-ban úgy lett először egyéni világbajnok, hogy az érmekről szétvívás döntött Dömölky Lídia, Juhász Katalin és közte, és csak a harmadik kör után sikerült nyernie. Csodálatos sportpályafutásából nem hiányzott semmi. Pár éve egyedül a veterán világbajnoki csapataranyat említette, amit még megcélzott volna Sákovicsné Dömölky Lídiával. Merthogy mindketten sikeresen vívtak még a seniorok között is. A napjait ma is kitölti a sport szeretete. Nemcsak a vívást, de a teniszt és a labdarúgást is követi, mindig a gyengébbnek szurkol.

Szívesen kertészkedik, és összejár egykori sporttársaival. „A kerek évfordulókat mindig együtt ünnepeljük a lányokkal. Legutóbb novemberben Marosi Paulát köszöntöttük 85. születésnapján, márciusban sajnos itthagyott minket. Az én születésnapom után júniusban Szolnoki Mari lesz az ünnepelt, és nagyon szeretném, ha novemberben együtt lehetnénk Juhász Kati kilencvenedik születésnapján” – árulta el Rejtő Ildikó. Lapunk Lidikétől megtudta, az ünneplés csütörtökön lesz, és Ildikó is olyan Fortuna-szobrot kap, mint amilyet ő és Paula kapott.