Sport

Három vasat tart a tűzben a Liverpool

Divock Origi volt eddig a Klopp-éra „supersub”-ja, az alliterációra ügyelve, csodacseréje, őt hasonlították az Anfield Roadon a hetvenes években ugyanezt a titulust kiérdemlő David Fairclough-hoz.

Három vasat tart  a tűzben a Liverpool
A győztes gólt Sadio Mané szerezte
Fotó: AFP/NurPhoto/DAX Images

Kedd este óta új jelölt van a címre: Luis Díaz, akinek a beállása alapvetően megváltoztatta a játék képét az Estadio de la Cerámicában, oroszlánrésze volt abban, hogy bár a Villarreal egy félidő alatt ledolgozta az első mérkőzésen összeszedett hátrányát, a Liverpool végül rekordokat döntve, kettős győzelemmel bejutott a Bajnokok Ligája május 28-i párizsi döntőjébe.

A Vörösök önmagukhoz képest pocsékul játszottak az első félidőben. A mostani idényben még nem volt olyan rossz a Liverpool mutatója a passzhatékonyságot figyelembe véve (69 százalék), mint most az első félidőben. A Villarreal ellenben óriási lendülettel, a helyzeteit szinte tökéletesen kihasználva futballozott, s ledolgozta a hátrányát az első játékrész végére (2–0).

Jürgen Klopp a szünetben beküldte Luis Díazt, Mané pedig behúzódott középre. Már ez a két húzás is nagy fordulatot hozott volna, de feljavultak a középpályások, a Liverpool visszatért ahhoz a játékhoz, amit az Anfield Roadon mutatott. Nyilván nem bánta, hogy Geronimo Rulli, a Villarreal kapusa nemzetközi kupamérkőzésen eddig az egész szezonban hibázott annyit, mint most, de akkor már a Pool a játék minden elemét tekintve uralta a mérkőzést.

Bő negyedóra alatt eldöntötte a fordítást (2–3), s öt éven belül harmadszor is BL-döntőt játszhat. A német menedzser jól foglalta össze a lényeget: „Nyilvánvalóan megnehezítettük magunknak a mérkőzést. Tisztelet a Villarrealnak, fantasztikusan futballozott, elképesztő volt a hangulat, de megérdemelten nyertünk.”

A 3–2-es győzelemmel a Liverpool különleges csúcsot állított fel: korábban még soha nem jutott be úgy egy csapat a Bajnokok Ligája döntőjébe, hogy az összes idegenbeli mérkőzését megnyerte. Az is eldőlt, hogy mind a négy sorozatban, amelyikben tavasszal részt vettek vagy az első, vagy a második helyen végeznek, a bajnokságban nem előzheti már meg őket a harmadik Chelsea, a Ligakupát megnyerték, valamint döntőt játszhatnak a Bajnokok Ligájában és előtte még az FA-kupában is. A Pool az első angol klub, amelyik ugyanazon a tavaszon a BL-, az FA-kupa és a Ligakupa döntőjébe is bejutott.

Kapcsolódó írásaink

Gabriel Jesus a City talizmánja

ĀHa egyetlen, de nagyon releváns kérdést szeretne feltenni az ember a ma esti labdarúgó Bajnokok Ligája-visszavágóval kapcsolatban, az bizonyára az lenne: meg lehet-e állítani Karim Benzemát és Gabriel Jesust?