Sport

Az orosz csapat elveszítheti az egyik aranyát

Megvédte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2022-es pekingi téli olimpiai szervezőit, akiket a Kínai Külföldi Tudósítók Klubja (FCCC) azzal vádolt meg, hogy a játékok alatt korlátozták az interjúk készítésekor az újságírók munkáját, akik online zaklatásnak is ki voltak téve.

Az orosz csapat elveszítheti az egyik aranyát
Kamila Valijeva elveszítheti csapatban szerzett pekingi elsőségét
Fotó: AFP/Grigory Sysoev

A NOB az Insidethegames.com honlapnak közölte: „Ha problémákat jeleztek felénk, mindig felkerestük a szervezőbizottságot.” A FCCC egy külföldi riporter példájára hivatkozott, aki nem tudott interjút készíteni egy hongkongi síelővel a vegyes zónában. A NOB megismételte, hogy ez „egyedülálló eset” volt, ami után jelezték a szervezőbizottságnak, hogy ez ne forduljon újra elő.

Továbbra is téma a nemzetközi médiában a 15 éves orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva doppingügye, amiért élesen támadták a spártai módszerekkel dolgozó edzőjét, Eteri Tutberidzét. Oleg Matyisin orosz sportminiszter óva intett az elhamarkodott ítélettől Tutberidze  módszereivel kapcsolatban, s szerinte a kritikusoknak óvakodniuk kell a nyilvános fórumokon tett megjegyzéseiktől: „Az edzői munkamódszereket természetesen meg lehet beszélni valakivel, de ezt nem szabadna nyilvánosan megtenni, és semmiképpen sem olyankor, amikor a sportoló és edzői stábja ilyen állapotban van” – nyilatkozta Matyisin, utalva arra, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indított fiatalkorú doppingolása miatt Valijeva edzői stábja ellen. S az is valószínű, hogy az Európa-bajnok pozitív doppingtesztje miatt az olimpián győztes orosz együttest kizárják a csapatversenyből.

Mindenesetre a pekingi botrány hatására a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) már az olimpia utáni első ülésén tárgyalt Thomas Bachnak, a NOB német elnökének azon javaslatáról, hogy kiskorúak műkorcsolyában se indulhassanak az olimpián. Az ISU Végrehajtó Bizottsága azt javasolhatja, hogy a tizenöt éves alsó korhatárt emeljék fel tizenhétre.
Erről a június elejei kongresszuson születhet végső döntés.

Kapcsolódó írásaink

Vizet inni tilos!

ĀEllentmondásnak tűnhet, de attól még igaz: a pekingi téli olimpiát beárnyékolta az orosz Kamila Valijeva doppingügye, amely viszont rávilágított arra, hogy a néző számára látványos műkor­csolyában milyen kegyetlen módszerekkel dolgoznak az edzők

A norvégok őrzik az első helyüket

ĀÉrdekes képet mutat a legutóbbi három téli olimpia éremtáblázatának összehasonlítása. A norvégok továbbra is a téli sportok legeredményesebb művelői