Sport

Uralják a hollandok az 1000 méteres távot

Ötödik aranyérmüket nyerték a holland gyorskorcsolyázók Pekingben, ezzel megmaradt az esélyük arra, hogy beállítsák a pjongcsangi hétaranyos teljesítményt, de ahhoz meg kellene nyerniük mindkét nemben a tömegrajtos versenyt.

Ettől függetlenül dominálják a teljes holland csapat szereplését, az eddigi 16 éremből tizenegyet ők szereztek. A férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres számát Thomas Krol nyerte, akinek ez már a második pekingi érme, miután második lett honfitársa, Kjel Nuis mögött 1500 méteren. Mögötte a kanadai Laurent Dubreuil végzett másodikként, ezzel pályafutása első olimpiai érmét szerezte meg.

A harmadik helyen a norvég Haavard Holmefjord Lorentzen zárt, így pályafutása harmadik ötkarikás medálját gyűjtötte be, négy évvel ezelőtt, Pjongcsangban 500 méteren aranyat, 1000 méteren pedig ezüstöt nyert. Lorentzennek szerencséje volt abban, hogy éppen Krollal futott azonos párban, húzta őt a holland rivális. Az 1000 méteres távon hét aranyérmet osztottak ki 1998 óta, ezekből ötöt hollandok nyertek, a további kettőt (2006, 2010) Shani Davis, aki Torinóban az első afroamerikai lett, aki egyéni számban téli olimpiai aranyérmet nyert.

Kapcsolódó írásaink