Sport

Svájci öröm, amerikai bánat

Alpesi sízésben az összetett világkupát vezető amerikai Mikaela Shiffrin immár harmadik számát rontotta el, nem ért célba, ez az olimpia biztos nem lesz a kedvence

Továbbra is remekelnek a svájci alpesi sízők a jencsingi síközpontban rendezett versenyeken: öt elsőségükkel jócskán felülmúlják a négy éve nyert két aranyérmüket.

Svájci öröm, amerikai bánat
A svájci Michelle Gisin nem egy szlalom-specialista, de most remekelt
Fotó: AFP/Zhang Chenlin

A másik véglet az amerikai női csapat, amely az öt egyéni számban nem ért el dobogós helyezést. Ebben jelentős szerepe van a világkupa összetettben vezető Mikaela Shiffrinnek, aki minden számban esélyesként indult, de egy kilencedik hely a legjobbja.

Az alpesi összetettben úgy nézett ki, hogy megszakadhat ez a rossz sorozata, mert Shiffrin a lesiklásban csak 55 századmásodperces hátránnyal ért célba, így megmaradt a lehetősége arra, hogy harmadik olimpiáján is aranyérmet nyerjen. A terhet azonban ezúttal sem tudta elviselni, már az edzője által kitűzött műlesiklópálya felső szakaszán hibázott, és kiesett.

„Még nem láttam a videót, de úgy érzem, hogy nagyon jól kezdtem. Jó volt a sebességem, megfelelő irányba is haladtam, de egy nehéz kanyarban kicsúsztam, s már nem tudtam javítani” – nyilatkozta a 26 éves Shiffrin, akinek már csak egyetlen lehetősége maradhat az éremszerzésre, a csapatverseny.

Jól sikerült lesiklása után elviselte az esélyesség súlyos terhét a svájci Michelle Gisin, aki a rendkívül nehéz vonalvezetésű pályán gyorsan és hibátlanul siklott, és jelentős előnnyel védte meg címét a kombinációban. „Négy éve a lesiklásommal, most a jól sikerült szlalomommal nyertem. Nem gondoltam volna, hogy háromheti edzés után ennyire intenzív lesz a műlesiklásom” – mondta Gisin, aki kihagyta az egyéni lesiklást, hogy az alpesi kombinációra összpontosítson. Honfitársa, Wendy Holdener eggyel feljebb lépet a dobogón, a pjongcsangi harmadik helyezése után ezüstérmet nyert, úgy, hogy a lesiklásban csak a nyolcadik lett.

Szintén a jól sikerült műlesiklásának köszönheti a bronzérmet az olasz Federica Brignone, aki korábban óriás-műlesiklásban ezüstérmet szerzett.

Kapcsolódó írásaink