Sport

Hösflot Klaebo csillagos ötöse

A csengcsiakoui pályán szerdán talán a leglátványosabb számokat rendezték a sífutók számára.

Hösflot Klaebo csillagos ötöse
Biztos elsőként ért célba Hösflot Klaebo
Fotó: AFP/Zhang Hongxiang

A két-kétfős csapatok klasszikus sprintben versenyeztek a nőknél, majd a férfiaknál. A szorosabbik csatát a nők vívták. Egy másodpercen belül hárman (!) estek be a célba. Eredetileg huszonkét csapat ért el eredményt a két középdöntőben, innen tízen jutottak a két órával később rendezett fináléba. És a német duó – akik tagjai voltak az ezüstérmes 4x5 km-es váltónak – ezúttal egy még fényesebb érmet harcolt ki magának.

Katharina Hennig és Victoria Carl a napfényes, de mínusz 10 Celsius-fokos hidegben az ötödik, utolsó ellenőrző ponttól vette át a vezetést, amelyet Carl, a befejező ember a gyilkos hajrában is meg tudott tartani (22:09.85 perc). A svéd Maja Dahlqvist, Jonna Sundling kettős 0.17 másodperccel később ért célba, de az oroszok (Julija Sztupak, Natalija Neprjajeva) is csak 0.71 másodpercet kaptak.

A férfiak hasonló távján a középdöntőből 20:11 perces idővel az amerikaiak csusszantak be utolsóként a tízcsapatos fináléba, ahol jó percet javított mindenki a korábbi idején. A hat kört a norvég Erik Valnes, Johannes Hösflot Klaebo tudta le a leggyorsabban, 19:22.99 perccel. Tisztán nyertek a finnek és az oroszok előtt. A 25 éves Klaebónak (ő futott a páros számú körökben) ez már a második pekingi elsősége és az ötödik ötkarikás aranyérme, csapattársa, Valnes még nem állt olimpiai dobogó tetején.

Kapcsolódó írásaink