Sport

Pjongcsang messze van Pekingtől

A női hokitornából csak két mérkőzés van hátra, a bronzmeccset a svájciak játsszák a finn csapattal, a kanadai–amerikai szuperrangadó holnap lesz

Az NHL-játékosok távolléte némileg átírta a férfi jégkorongtorna erőviszonyait. De az eddigiek alapján csak némileg. A csoportkör nem volt több, mint bemelegítés, hiszen nem volt kieső, mind a tizenkét válogatott továbbjutott.

Pjongcsang messze van Pekingtől
A cseh David Krejci küzd a pakkért a svájci ollóban, erőtlen, mint a csapata
Fotó: AFP/Li Ziheng

Mindössze annyi volt a különbség, hogy a három csoportgyőztes (az Egyesült Államok, az orosz csapat és Finnország), valamint a legjobb csoportmásodikként Svédország egyenes ágon bejutott a legjobb nyolc közé.

Az úgynevezett playoff hozta az első igazán éles mérkőzéseket. A szlovákok nagyon simán megverték az előző tornán második németeket (4–0), és 2010 óta először jutottak be a negyeddöntőbe. A kanadaiak három napon belül másodszor is megverték a kínaiakat (7–2). A rendező ország válogatottja a játékerőt tekintve lefelé kilógott a mezőnyből, pedig a szövetségük mindent megtett a jó szereplés érdekében: huszonöt játékosukból 18 született vagy nőtt fel Észak-Amerikában, tizenegyen éppen Kanadában. Szorosabb csatát hozott a Dánia–Lettország-mérkőzés (3–2), úgy fest, ezen az olimpián az újonc dánoké a meglepetéscsapat szerepe.

Bizonyos szempontból meglepetés az, hogy a svájciak 4–2-re megverték és ezzel hazaküldték a cseheket, de a két keret játékerejét tekintve nem biztos, hogy valóban hüledezni kell. A csoportszakaszban nyertek a csehek, de csak büntetőkkel, 2–1-re. A tradíció persze mást sugall, a csehek eddig még sohasem végeztek a hetedik helynél rosszabban, következésképpen Csehszlovákia szétesése óta először hiányoznak a negyeddöntőből. Korai búcsújuk azt is jelenti (miután a németek is csomagolhatnak), hogy a pjongcsangi első négyből kettő most az utolsó négy között végzett.

A női tornából még két mérkőzés van hátra. Ma a svájci és a finn együttes játszik a bronzéremért, majd csütörtökön következik a szuperrangadó: Kanada–Egyesült Államok. Esélyek: az úgynevezett kanadai lista első hat helyén csak kanadai játékos áll. Ki más?

Három norvég aranyérem született tegnap a téli olimpián. Két – mondhatni – drámai győzelmet arattak. Előbb a férfi sílövőváltó úgy diadalmaskodott, hogy az utolsó lövészet előtt toronymagasan vezető orosz befejező embernek, Eduard Latyipovnak megremegett a keze, és a három tartalék lőszerrel is csak három találatig jutott. Két büntetőkört kellett futnia, és egyperces előnyéből 40 másodperces hátrány lett. Északi összetettben pedig Szocsi bajnoka, Jörgen Graabak nyert úgy, hogy a síugrásban összeszedett több mint kétperces hátrányát ledolgozva a célegyenesben lesprintelte riválisait. A harmadik aranyat a férfi gyorskorcsolyázó-csapat szerezte.

Férfi kettes bobban megtörtént a pekingi játékok első „söprése”: a dobogó mindhárom fokára német egység állhatott, a győzelmet a címvédő Francesco Friedrich, Thorsten Margis duó szerezte meg. A brit kettős, Brad Hall és Nick Gleeson ráhozta a frászt mindenkire, a 13. kanyart elvétették és fejre álltak, majd oldalon csúsztak a célba. Nem lett komoly bajuk.

Hódeszkában a big airt a férfiaknál a kínai Szu Ji-ming, a nőknél az osztrák Anna Gasser nyerte. Ebben a számban érte el legjobb helyezését a tartalékos helyről előrelépett magyar Kozubach Kamilla, a tizenhetedik lett. A síakrobaták között a női slopestyle-ban a svájci Mathilde Gremaud volt a legjobb.

Kapcsolódó írásaink