Sport

Svájci aranyásók a jencsingi hegyen

Az olimpia tizedik napjára megérkezett a hó is, ami megnehezítette a férfi alpesi sízők versenyét az óriás-műlesiklásban. Az esélyes Marco Odermatt győzött és a harmadik svájci aranyat ünnepelte a jencsingi síközpontban.

Svájci aranyásók a jencsingi hegyen
Marco Odermatt esélyesként érkezett a téli olimpiára, de mint látjuk, ez az alpesi versenyeken semmire sem garancia. Nyerni tudott, elsősorban kiváló első futamának tulajdoníthatóan
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Az erős havazás miatti rossz látási viszonyok sem zavarták meg az óriás-műlesiklásban Marco Odermattot, aki az eddigi öt világkupa-versenyből négyet megnyert, s így több mint 200 ponttal vezet a szakági pontversenyben. A 24 éves síző a nehéz pálya felső szakaszán hibázott, de a pálya közepét és alját jól síelte meg, s így a legjobb idővel várta a második futamot, amely a havazás miatt 75 perc késéssel kezdődött.

Az éremre esélyesek közül többen hibáztak, Odermatt is veszített előnyéből, de 19 századot megőrzött belőle, így aranyérmes lett. „Nagyon nehéz verseny volt, a rossz körülmények és a két futam közötti hosszú szünet miatt – mondta Odermatt a verseny után. – A második futamban kockáztattam, mert nem csak érmet akartam nyerni, hanem aranyat. Hihetetlen, hogy sikerült nyernem. Ezért még mindig álomnak tűnik az olimpiai arany…”

Meglepetésre az ezüstérmet a szlovén Zan Kranjec szerezte meg, aki az első futamban csak a nyolcadik lett, azonban a másodikban nagyon agresszíven és koncentráltan síelt, s a legjobb időt érte el. Az utána következők közül kiesett az osztrák Manuel Feller, az olasz Luca Di Aliprandini, nagyot hibázott az első futam után negyedik Henrik Kristoffersen, az ötödik francia Thibaut Favrot, a második szakaszt a második helyről kezdő osztrák Stefan Brennsteiner és a harmadik helyezett – aktuális világbajnok – francia Mathieu Faivre is, aki azonban a harmadik helyét meg tudta őrizni.

A boldog Kranjec elárulta: „Az első futam után azt mondtam, hogy lehet, hogy vége, nincs több esélyem. De a második futamom nagyon jól sikerült. A családom, barátaim hittek bennem, most tudom, hogy ünnepelnek” – mondta a négy éve Pjongcsangban negyedik síző.

Kapcsolódó írásaink

Marius Lindvik történelmi aranyat nyert

ĀA férfi síugrók rendkívül színvonalas nagysánc­versenyén a 23 éves Marius Lindvik igazolta jó formáját – a legutóbbi négy vk-versenyből hármat megnyert – és 58 év után szerzett ebben a számban aranyérmet Norvégiának

„Már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam”

ĀLiu Shaoang megnyerte vasárnap a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét Pekingben + VIDEÓ - Orbán Viktor mellett számos kormánypárti politikus gratulált az első egyéni magyar téli olimpiai aranyéremhez