Sport

Túl a nagy halál hegyén

Két ötös sorozatot kellett lőniük a sílövő hölgyeknek a 7.5 kilométeres sprintversenyben, és már az első lövés után, két és fél km-nél nyilvánvalóvá vált, az összetett világkupában vezető Marte Olsbu Röiseland úgy ment ki a pályára, hogy megszerette az aranyérmet (a norvég vegyes váltóval nyert már egyet), és lehetőleg az egyéni számában is begyűjtené.

Túl a nagy halál hegyén
A finn Iivo Niskanen óriási csatában győzött. Mindhárom eddigi olimpiáján aranyérmes lett
Fotó: AFP/Sputnik/Pavel Bednyakov

Mindenesetre az első lőállás után valamennyi ellenőrző ponton az övé volt a legjobb idő, és mivel nem hibázott a második sorozatban sem, nem kellett plusz 150 métereket teljesítenie. Az ezüstéremért izgalmas harc folyt a svéd Elvira Öberg és az olasz Dorothea Wierer közt.

Egyikük se hibázott, de a végén egy kicsit több kakaó volt a svéd lábában, ő kaparintotta meg a második helyet. A kilencvenhét férfinak nem volt szüksége puskára, számukra sífutást rendeztek tegnap, dupla ilyen távon. A 15 km-es egyéni indításos versenyt a finn Iivo Niskanen nyerte, aki Pjongcsangban 50 km-en volt aranyérmes. Két már pekingi aranyérmes próbálta megnehezíteni a dolgát: a síatlon-győztes orosz Alekszandr Bolsunov és a sprintbajnok norvég Johannes Hösflot Klaebo. A klasszikus stílusban az óra ellen a legjobban a finn bírta, a célba érkezve mindössze három percig kellett izgulnia, hogy a részidők alapján jó tempóban közeledő orosz meg ne előzze.

Végül több mint 30 másodperccel később állt meg a stopper, győzött Iivo Niskanen. Egy nappal korábban nővére, Kerttu éppen csak lemaradt a nők hasonló (csak rövidebb) számában az aranyéremről. Kónya Ádám 15 futót legyőzött, és nyolcvanadik lett. Azt mondta, a brutális pályán meg-megroggyant, de elégedett az eredményével, és várja a formajavulást a jövő szombati 50 km-es versenyig. Edző testvére, Kónya Bálint szerint is biztatóan ment, miközben „látott néhány nagy halált a hegyen”.

Kapcsolódó írásaink

Fura galiba a kommunikációban

ĀNem vált be a magyar férfi váltó taktikája, ezért aztán a négyes nem volt reális versenyben a szerdai döntőbe jutásért, elbukott a címvédéshez vezető úton

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom