Sport

Fura galiba a kommunikációban

Nem vált be a magyar férfi váltó taktikája, ezért aztán a négyes nem volt reális versenyben a szerdai döntőbe jutásért, elbukott a címvédéshez vezető úton

Hiába teljesített Jászapáti Petra erőn felül, és lett nyolcadik női 1000 méteren, hiába jutott mind a három magyar férfi induló simán tovább az 500 méter selejtezőjéből, nagyjából temetői hangulat uralkodott a magyar csapatnál a versenynap végén. A férfi váltó utolsó lett a maga elődöntőjében, így csak a B-döntőben futhat jövő szerdán. Nem lesz esélye megvédeni az olimpiai bajnoki címét.

Fura galiba a kommunikációban
Az amerikai Maame Biney, a dél-koreai Ri Ju Bin, Jászapáti Petra és a holland Suzanne Schulting a női 1000 méteres elődöntőben
Fotó: AFP/Belga MAG/Laurie Dieffemba

Jászapáti Petra óriásit versenyzett, a negyeddöntőből bravúros hajrával ment tovább, és bár az elődöntőben túl erős volt neki a mezőny, a B-döntőben megint kitett magáért. Mind a két eddigi egyéni számában a legjobb nyolcba került az olimpián, és ha bírja a lába, és nem lesz még nagyon-nagyon fáradt, megismételheti ezt 1500-on is. Ne felejtsük el, Pjongcsangban azon a távon lett hatodik és olimpiai pontszerző. „Nagyon boldog vagyok, hogy egy számjegyű eredményt hoztam. Kifutottam magamból mindent. Most lesz négy napom pihenni” – mondta a verseny után.

Liu Shaolin Sándornak, öccsének, Shaoangnak és Krueger John-Henrynek nem okozott gondot a továbbjutás 500 méteren. Ugyanakkor a nap legjobbjai jobb időket mentek, így a negyeddöntőben csak a harmadik-negyedik sorból indulhattak a magyarok, ami a legrövidebb távon, a sprintszámban nem előnyös. Ettől még arra számítottunk, hogy a három fiú a 19 éves Nógrádi Bencével kiegészülve, noha nehéz ellenfeleket kaptak, beviszi a váltót a döntőbe.

Az edzői stáb új, szokatlan taktikát dolgozott ki. Bátran állítható, hogy a tervekből semmit nem sikerült megvalósítani. A négyes a verseny nagy részében a negyedik helyen korcsolyázott, leginkább azért, mert nem tudott előrébb kerülni. Ráadásul a futam (számunkra) kulcspillanatában Nógrádi Bence és Krueger John-Henry között akadt a váltásnál egy kommunikációs hiba, ami miatt a magyar csapat nagyjából harminc másodperces hátrányba került a riválisokkal szemben. Azt képtelenség behozni, ha a többiek, esetünkben a dél-koreaiak, a hollandok és az oroszok nem hibáznak.

Bánhidi Ákos, a magyar csapat edző-menedzsere higgadtan, de elkeseredetten nyilatkozott a helyszínen az MTI-nek: „Nem ezt szokták meg tőlünk. Erősen kezdtük az olimpiát, volt két bronzérmünk, egy csodálatos negyedik és hatodik hely 1500 méteren.

Mentális és fizikai próbatétel volt ez, most nem sikerült.” Elmondta, hogy megpróbáltak változtatni, a tagok nem másfél, hanem két körönként váltották egymást, így egy szakaszban Liu Shaolin Sándor kimaradt annak érdekében, hogy a hajrára maradjon extra energiája. Azonban a futam közben látszódott, hogy Nógrádi Bence túl hamar savasodik, lelassul, hátrányokat szed össze, így jelezték Krueger John-Henrynek, hogy egy kör után váltson. Ezt viszont nem sikerült végrehajtani. A váltó ütemet vesztett, lemaradt, onnan pedig már nem volt visszaút.

Liu Shaolin Sándor úgy vélte: „Elkaptunk egy flow-érzést a vegyes váltóval, ez sajnos megtört az 1000 méteren, és nehéz visszajönni. Négy éve nem volt lemaradásunk, ezért tudtuk behúzni az első helyet.”

Az M4 Sport kamerája előtt úgy fogalmazott: „Igazából Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel. Örülünk, hogy eljutottunk idáig, de most sajnos nem sikerült megint döntőbe kerülnünk. Pjongcsangban az volt a nagy szerencsénk, azért tudtunk jól menni Ádóval, mert Viktor meg Csabi nem maradtak le, most viszont nem ez volt a helyzet. Én jól éreztem magam, de nem tudtunk már csodát művelni. Ha ott tudtunk volna maradni, akkor beleszólhattunk volna a végébe, de ez nem sikerült” Öccse is szomorúan beszélt: „Azt, hogy miért ezzel a taktikával álltunk föl, azt az edzői stábtól kell megkérdezni. Mehet­tünk volna úgy, ahogyan eddig is, nem tudom, miért kellett változtatni.”

A nagy csalódás ellenére érdemes emlékezni arra, hogy az olimpia első hetében a rövidpályás gyorskorcsolyázók már két érmet nyertek, s ezzel már biztosan a pekingi minden idők legsikeresebb téli olimpiája. Még ha mindenki aranyra is vágyik.

A svéd Nils van der Poel 5000 méteren aratott szoros sikere után 10 000 méteren fantasztikus teljesítménnyel, új világcsúcsot felállítva érvényesítette a papírformát. A nagymamája ágán magyar felmenőkkel is rendelkező svéd klasszis elképesztő iramban rótta a köröket, folyamatosan gyorsult, végül csaknem 14 másodpercet vert legnagyobb riválisára, a holland Patrick Roestra és több mint két másodpercet javított saját, tavaly felállított világcsúcsán,  ami péntektől 12:30.74 perc. A bronzérmet az olasz Davide Ghiotto szerezte meg.

Újabb koronavírusos esete miatt az orosz női jégkorong-válogatott felkészült rá, hogy maszkot viselve játssza következő meccsét, Svájc ellen. Marija Pecsnyikova pozitív koronavírustesztet szolgáltatott, így a mai negyeddöntős fellépést ki kell hagynia. A játékos tünetmentes, de elkülönítették a többiektől, és az erre a célra kijelölt szállodába került. Még Pekingbe érkezéskor két csapattársának a tesztje lett pozitív, de már felépültek, így kiengedték őket a karanténból, hatan viszont már a kínai fővárosban fertőződtek meg. Az oroszok a kanadaiakkal vívott, 6–1-re elveszített mérkőzés első két harmadában a rácsos fejvédő alatt maszkot hordtak, de azt a meccs közben ismertté vált negatív teszteredmények nyomán levehették az utolsó húsz percre. A kanadaiak végig viselték a maszkot.

A címvédő orosz válogatott 2–0-ra legyőzte az olimpiai újonc dán csapatot a férfi jégkorongtorna második fordulójában.
Az oroszok a második mérkőzésüket is úgy nyerték meg Pekingben, hogy nem kaptak gólt, két napja Svájcot verték 1–0-ra, Ivan Fedotov, a CSZKA Moszkva kapusa még százszázalékos. Továbbra sem megy a cseheknek, csak szétlövésben verték 2–1-re a svájciakat.

Pekingi aranyérmesek

Alpesi sí. Nők, szuper-G: Lara Gut-Behrami (Svájc) 1:13.51 perc.

Gyorskorcsolya. Férfiak, 10 000 méter: Nils van der Poel (Svédország) 12:30.74 perc – világcsúcs..

Hódeszka. Férfiak, félcső: Hirano Ajumu (Japán) 96,00 pont.

Rövidpályás gyorskorcsolya. Nők, 1000 méter: Suzanne Schulting (Hollandia)
1:28.391 perc, ...8. Jászapáti Petra, Kónya Zsófia a selejtezőben kiesett.

Sífutás. Férfiak, klasszikus 15 km: Iivo Niskanen (Finnország) 37:54.8 perc,
… 80. Kónya Ádám 45:48.9.

Sílövészet. Nők, sprint (7.5 km): Marte Olsbu Röiseland (Norvégia) 20:44.3 perc
(0 lövőhiba).

Szkeleton. Férfiak: Christopher Grotheer (Németország) 4:01.01 perc

Kapcsolódó írásaink