Sport

Mentális háború vagy óriási doppingbotrány?

Egy olyan orosz műkorcsolyázót kevertek gyanúba egy nem teljesítményfokozó, tiltott szerrel, akit épp védeni kellene a WADA kódexe szerint

Még ki sem tört a botrány, de máris a Kreml faláig ér. Egyelőre sok tagadásunk és jogi csűrcsavarunk van, és a tény, hogy a műkorcsolyázásban aranyérmes Orosz Olimpiai Csapat nem kapta meg a medálját.

Mentális háború vagy óriási doppingbotrány?
Az orosz Kamila Valijeva hatalmas nyomás alatt, a csütörtöki edzését fotósok hada leste
Fotó: AFP/Sputnik/ Alexey Filippov

Elmaradt a pekingi éremosztó ceremónia. Merthogy a dopping árnyéka vetült valamelyik versenyzőjükre. Hát csak ez hiányzott az oroszoknak, akik évek óta kollektív büntetésben vannak a rendszerszintű doppingvétségek miatt, és a nemzetközi tornákon nem használhatják nemzeti jelképeiket, nem lengethetik az orosz zászlót, nem hallhatják a dobogó tetején a nemzeti himnuszukat.

Csütörtökön hajnalban arra ébredtünk, hogy az ügyben nagy a sötétben tapogatózás, csak annyit lehetett tudni, hogy azért nincsenek pontosabb infók, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA kódexe szerint 16 éves kor alatt jogi okból nem lehet néven nevezni a tiltott szer használatával gyanúba keveredett sportolót.  

Értik? Nem kell itt rámutatni senkire, mert az érmes csapatoknál csak egyetlen olyan műkorcsolyázó  van, akire ráillik ez a szabály: a 15 éves Kamila Valijevára, a legnagyobb csillagra, aki elsőként ugrott az olimpiák történetében két sikeres négyfordulatos ugrást…

No de e korai órán igyekeztünk a férfiak szabadprogramjára koncentrálni. Egyfajta szenzáció itt is készülőben volt. Japán kedvence, a legutóbbi két téli olimpia bajnoka, Hanju Juzuru a rövidprogram után a nyolcadik helyről készült a kűrjéhez, innét nyerni csak egyféleképpen volt esélye, ha megugorja a még senki által nem próbált négyfordulatos Axelt, a legnehezebb ugrást.

Ez volt az első ugrása a Mennyország és föld című zenére koreografált gyakorlatában, és ki is derült: föld. Nagyon szép kísérlet volt, de nem tudta megtartani. Ezt követően még a kvadra Salchowot is elrontotta, de a szokásos művészi előadás és az anyagerősség jóvoltából az élre ugrott. A favoritok közt azonban sokan készültek négy, sőt öt kvadrával. Először az olimpiai ezüstérmes honfitárs Uno Soma előzte meg, aztán a harmadik számú japán, Kagijama Juma még nála is jobb volt, de a koronát az utolsóként jégre lépő amerikai Nathan Chen szerezte meg gyönyörűen kivitelezett, öt tökéletes négyes ugrással nehezített előadásával.

Nagyjából meg is pirkadt itthon a tévé előtt. Még egyszer ránéztünk, hogy áll a doppingbotrány. Nos, az anyag, amit a néven nem nevezett, de beazonosítható Valijeva szervezetében találtak, egy teljesítményfokozásra alkalmatlan, szív- és mellkasi fájdalmak esetén használatos, trimetazidin-alapú szer, amely 2014 óta tiltólistás. Az orosz csapat és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem nyilatkozik, sőt Mark Adams szóvivő közölte, spekulációkat nem kommentál. Az orosz Russia Times viszont idézi a női sikeredző Eteri Tutberidzét, aki elmondta, ők mind tiszták, és az egész botrány nem más, mint az oroszok elleni háború.

Kétségtelen, akár az is lehet. Különös, hogy hagyták lemenni a csapatversenyt, ami hatalmas orosz fölénnyel zárult, majd másnap elindult a pletyka, hogy az egyik műkorcsolyázó két hónappal korábban (!) levett doppingmintájával gond van. Talán nem véletlen, hogy az amerikaiak (ők kapnák az aranyat, ha az oroszokét elveszik) azonnal találtak olyan tudóst, aki levezette, hogy a szer elméletben növelheti a keringő vér mennyiségét, ezáltal hosszabb edzések végezhetők. Mindenesetre nagy lelkierőre vall, hogy Valijeva ott volt a csütörtöki jeges edzésen…

Peking bajnokai


Alpesi sí. Férfiak, kombináció: Johannes Strolz (Ausztria) 2:31.43 perc (lesiklás: 1:43.87 perc/műlesiklás: 47.56 mp).
Gyorskorcsolya. Nők, 5000 m: Irene Schouten (Hollandia) 6:43.51 perc.
Hódeszka. Nők, félcső: Chloe Kim (Egyesült Államok) 94,00 pont, …19. Kozuback Kamilla (Magyarország) selejtezőből nem jutott döntőbe. Féfiak, krossz: Alessandro Hämmerle (Ausztria).
Műkorcsolya. Férfiak: Nathan Chen (Egyesült Államok) 332,60 pont.
Síakrobatika. Ugrás, vegyes csapat: Egyesült Államok (Ashley Caldwell, Christopher Lillis, Justin Schoenefeld) 338,34 pont.
Sífutás. Nők, 10 km (klasszikus): Therese Johaug (Norvégia) 28:06.3 perc, …97. Pónya Sára 13:07.3 p h.
Szánkó. Csapat, váltó: Németország (Natalie Geisenberger, Johannes Ludwig, Tobias Wendl, Tobias Arlt) 3:03.406 perc.

Kapcsolódó írásaink