Sport

Petra Vlhová a csúcsra ért

Az egyiknek sikerült, a másiknak nem: Mikaela Shiffrin ismét kiesett

Tíz évvel az ifjúsági olim­piai győzelme és két csalódást hozó téli játékok után végre érmet nyert, méghozzá aranyat a 26 éves szlovák Petra Vlhová Kínában.

Petra Vlhová a csúcsra ért
Petra Vlhová álma a harmadik olimpiáján valóra vált: aranyérmes lett
Fotó: AFP/Shuhei Yokoyama

A női alpesi sízők műlesiklóversenye Zerkovitz Béla múlt századi slágerét idézte: „Az egyiknek sikerül, a másiknak nem…”

A havas sportág koronázatlan királynője, a kétszeres olimpiai bajnok amerikai Mikaela Shiffrin a versenyek előtt mentális gondjairól beszélt, arról, hogy milyen súlyos teher számára az esélyesség. Félelme nem volt alaptalan, mert címvédőként óriás-műlesiklásban az ötödik kapunál, műlesiklásban pedig már a negyediknél kicsúszott.

„Nagyon agresszíven, a legnehezebb vonalon síeltem, amikor egy kanyarban kicsit megcsúsztam, és már nem tudtam javítani. Most borzasztóan érzem magam. És az is a baj, hogy nem tudom, mit csináljak jobban, mert még soha nem voltam ilyen helyzetben” – nyilatkozta a hatszoros világbajnok Shiffrin az NBC-nek.

A másik nagy esélyes, a szakági világkupában már győztes szlovák Petra Vlhová – aki óriás-műlesiklásban csak 14. lett – sem kezdett jól, az első fordulóban többször hibázott, így csak a nyolcadik időt érte el, és 72 századmásodperces hátránya volt a vezető német Lena Dürr-rel szemben. Két gyengébb olimpiai szereplés után a szlovák világbajnok végre bebizonyította, hogy miért a jelenlegi élmezőny legjobbja, remek sízéssel átvette a vezetést. A később rajtoló hét riválisa közül senki sem tudta megelőzni. Ujjongott, örömében ugrált történelmi győzelme után Vlhová, mert pályafutása és egyben Szlovákia első olimpiai érmét nyerte alpesi síben.

„Amióta versenyzek, arról álmodoztam, hogy olimpiai érmet nyerjek. Az első futam után nagyon nehéz volt a síelésre összpontosítani, de a csapatom biztatott, és ez erőt adott. Mindent beleadtam, az összes tudásomat, és végre sikerült!” – mondta boldogan Vlhová. A győzteshez a közvetlenül utána rajtoló, az első körben hetedik Katharina Liensberger tudott a legközelebb kerülni, a világbajnoki címvédő osztrák ugyanis csak nyolc századdal kapott ki tőle. Liensberger az ezüstérmét a közelmúltban elhunyt nagyapjának ajánlotta: „Mindazok után, amit ebben a szezonban megéltem, nagyon hálás és büszke vagyok. Érmemet nagyapámnak szeretném ajánlani, akit fájó volt elveszíteni, de tudom, hogy most is velem volt, és vigyázott rám.”

A bronzérmet a négy éve Pjongcsangban harmadik svájci Wendy Holdener szerezte meg, mert Dürr a második futamban nem ment jól, negyedik lett.

A 88 induló közül a nehéz pályán 34 estek ki, Tóth Zita a 40. helyen végzett. „Nagyon boldog vagyok, hogy kétszer le tudtam jönni a pályán. Nagyszerű volt itt versenyezni, pozitív élménnyel megyek haza” – mondta az MTI-nek Tóth, akire otthon is vizsga vár, az érettségi.

Kapcsolódó írásaink