Sport

Jég veled

Továbbra is csak holland győzelem született a női gyorskorcsolyás számokban, Irene Schouten a 3000 méter után az ötezret is megnyerte.

Jég veled
Irene Schoutennek nincs párja gyorskorcsolyázásban
Fotó: AFP/Yomiuri/Shuhei Yokoyama

A kanadai Isabelle Weidemann végzett mögötte a második helyen, neki is már a második pekingi érme ez, miután harmadik lett Schouten és Lollobrigida mögött múlt szombaton. Még különlegesebb, hogy a cseh Martina Sáblíková bejött harmadiknak. A táv nagyasszonya 34 évesen, a 2010-es és a 2014-es arany és a 2018-as ezüst után teljessé tette éremkollekcióját.

A pekingi élete ötödik olimpiája, 2006-ban Torinóban egyetlen másodperccel maradt le a bronzról. A holland sikerszéria (a három női arany mellett nyertek már a férfiaknál is egyet, az eddig kiosztott tizenöt medálból hét lett az övék) annak tükrében különösen érdekes, hogy botrányt keltett egy, egyébként a holland szövetség honlapján megjelent anyag.

Ebben az egyik stábtag, Sander van Ginkel arról beszélt, hogyan lobbizik (sikerrel) a jég állapotáért felelős kanadai Mark Messernél, hogy a narancsruhás versenyzők számára minél hidegebb, keményebb jégen rendezzék a versenyeket. Messer cáfolta, hogy bármiféle ilyen jellegű kérés befolyásolta volna. Kapcsolt a holland szövetség is, Remy de Wit technikai igazgató szerint Van Ginkel szavait szerencsétlenül értelmezték, a holland csapat pedig mélyen hisz a fair play-ben.

A kínai szervezőbizottság tájékoztatása szerint szerdán kilenc új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a tesztek során Pekingben az olimpiával kapcsolatos teszteken. A pozitív mintát adók közül heten sportolók vagy kísérők. Négyen még a repülőtéren, gyakorlatilag az országba belépés előtt produkáltak pozitív mintát, a többiek már az olimpiai buborékban tartózkodtak. Miután aznap körülbelül 71 ezer tesztet végeztek el, a fertőzöttek aránya nem éri el az egy ezreléket. Az olimpiai falu január 23-i megnyitása óta 407 pozitív esetet regisztráltak.
(RR)

Kapcsolódó írásaink

Az óra elleni csatát a duplázó Johaug nyerte

ĀTizedmásodperceken múlt a sífutó nőknél az elsőség sorsa a klasszikus stílusú 10 km-es távon egy olyan versenyben, amelyet jó esetben harminc percnél rövidebb idő alatt lehet teljesíteni, ez léckötésnyi távolságnak felel meg