Sport

Az óra elleni csatát a duplázó Johaug nyerte

Tizedmásodperceken múlt a sífutó nőknél az elsőség sorsa a klasszikus stílusú 10 km-es távon egy olyan versenyben, amelyet jó esetben harminc percnél rövidebb idő alatt lehet teljesíteni, ez léckötésnyi távolságnak felel meg.

Az óra elleni csatát  a duplázó Johaug nyerte
A norvég Therese Johaug a 10 kilométeres klasszikus sífutásban
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A küzdelem mindaddig, amíg a menők pályán voltak – az egyéni indítás miatt – rendkívüli volt, hiszen mindenki az óra ellen ment. Nincs is annál nehezebb! Így aztán ki is futotta magából mindenki, amit tudott. A norvég Therese Johaug a kétszer 7,5 km aranyérmeseként itt is a legfényesebb medál esélyeseként indult, de a táv felénél mindössze 0,6 mp-cel volt gyorsabb a később rajtoló rivális fin Karttu Niskanennél, aki az edzőktől hajtva hét kilométernél tíz másodperces előnyt hozott össze.
De kezdett savasodni.

Johaug a célba zuhant, de még nem tudhatta, elég lesz-e az ideje a pekingi második aranyhoz. Niskanenn minden tartalékát mozgósította, de egyre merevebben mozgott, és mire célba ért, 0,4 mp-ces (!) hátránya volt. A bronzéremért a finn Krista Pärmäkoski izgulhatott a táv elején legerősebben menő orosz Natalija Nyeprjajeva miatt, de végül egytizeddel az északi futó ért el jobb időt. Pónya Sára, a mezőny magyar indulója a 97-es rajtszámmal a 97. helyen végzett.

Egy térdműtött, majd az elutazás előtt még a koronavírussal küzdő sportolótól ez tisztes helytállás. „Nagyon kemény verseny volt, de élveztem minden pillanatát. Többször elértem a határaimat. Sajnálom, hogy vége az olimpiámnak, gyorsan elszaladt ez a kevesebb mint egy hét” – mondta Pónya az MTI-nek.

Kapcsolódó írásaink