Sport

Apjára ütött Johannes Strolz

Továbbra is a síződinasztiák uralják az alpesisí-versenyeket az olimpián. Matthias Mayer szuper-óriásműlesiklásban aratott győzelme után Johannes Strolz nyerte a kombinációt, mindkét osztrák versenyző apja az 1988-as téli játékokon lett aranyérmes.

Apjára ütött Johannes Strolz
Johannes Strolz a kombinációs lesiklásban
Fotó: AFP/XINHUA /Chen Bin

„Jó példa vagyok arra, hogy soha ne adjuk fel! Ha hiszel magadban, élned kell a lehetőséggel, és folytatnod kell” – mondta a 29 éves Strolz, aki nem egyenes úton jutott fel az olimpiai dobogó tetejére.

Az elmúlt években nem szerepelt jól a nemzetközi versenyeken, ezért tavaly kikerült az osztrák válogatottból, és elveszítette a kerettagsággal járó támogatást. Egyedül készült fel a szezonra, és a január elejei adelbodeni versenyen megszerezte pályafutása első világkupa-győzelmét műlesiklásban, így került be az olimpiai csapatba.

A kombináció első számában, a lesiklásban Strolz negyedik lett, de hátránya kevesebb mint egy másodperc volt a gyors számokban jeleskedő, a szuperóriás-műlesiklásban bronzérmes Aleksander Aamodt Kilde mögött. Ezt a műlesiklásban hibátlanul síelve ledolgozta, sőt 59 századdal megelőzte norvég riválisát. A győztes édesapja, Hubert Strolz ugyanebben a számban az 1988-as calgaryi játékokon lett aranyérmes. „Ha édesapámra és az aranyérmére gondolok, mindjárt elsírom magam. Szinte hihetetlen, hogy ez sikerült. Hálás vagyok sok ember támogatásáért. Először is az egész családomnak kell köszönetet mondanom. Mindig is hittek bennem, és most egy álom vált valóra, ugyanabban a számban nyertem aranyérmet, mint édesapám” – mondta a győztes.

Kilde második érmét szerezte a jencsingi síközpontban. A norvég ezüstérmes elmondta, nem volt biztos, hogy indul ebben az összetett számban, mert két éve nem versenyzett műlesiklásban. „Ehhez képest elég jól ment a szlalom, megpróbáltam egyensúlyban maradni. Ha jó a léced, a felszerelésed, akkor könnyebb síelni” – árulta el Kilde, aki eddig jobban szerepel, mint párja, az amerikai Mikaela Shiffrin. Két kiesése ellenére Shiffrin bejelentette, hogy indul a pénteki szuper-óriásműlesiklásban.

Minden idők legjobb magyar alpesi sí olimpiai helyezését érhette volna el Szőllős Barnabás, aki lesiklásban 11. lett, majd műlesiklásban kifejezetten bevállalósan síelt, és mivel nem hibázott, egészen a pontszerző hatodik helyig jött fel. Szőllős sajnos testvérével, Noá­val 2018 óta izraeli színekben versenyez, mert a Magyar Síszövetség akkori vezetése nem támogatta őket eléggé. Így a legjobb magyar helyezés továbbra is Miklós Edité, aki hetedik lett lesiklásban Szocsiban.

Az összes benevezett iráni férfi alpesi sízőt kizárták a pekingi téli olimpiáról – így szólna egy bulvárízű, bombasztikusnak vélt felütés. Mert hát a hír igaz, mint ahogyan az is, hogy Hosszein Szaveh Semsaki egyedül képviseli hazáját a férfiak közül ebben a sportágban. Hétfőn levett doppingmintája pozitív lett, ezt szerdán közölték is vele, így a 36 éves férfi nem versenyezhet. Semsaki 2010-ben és 2014-ben már részt vett olimpián, mostani szereplésével csúcstartó lett volna hazája alpesi sízői között. Joga van fellebbezni, a B mintáját vizsgálják – de az hiába lenne negatív, nem adja vissza a pekingi szereplést.
(AD)

Kapcsolódó írásaink

Az óra elleni csatát a duplázó Johaug nyerte

ĀTizedmásodperceken múlt a sífutó nőknél az elsőség sorsa a klasszikus stílusú 10 km-es távon egy olyan versenyben, amelyet jó esetben harminc percnél rövidebb idő alatt lehet teljesíteni, ez léckötésnyi távolságnak felel meg