Sport

Főnixmadarak korcsolyával

Etikai vizsgálatot kezdeményezett a Magyar Olimpiai Bizottság és a hazai korcsolyázószövetség a NOB-nál

Ahogyan arra számítani lehetett, elutasították a magyar csapat óvását a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres távjának döntője után hozott főbírói ítéletekkel kapcsolatban.

Főnixmadarak korcsolyával
Egy bronzérmes és mégis szomorú rövidpályás gyorskorcsolyázó: Liu Shaoang az éremátadó ceremónián
Fotó: MTI/MOB/Molnár Ádám

Bánhidi Ákos, a magyar csapat menedzsere és edzője elmondta, a döntőbíró jelezte, hogy visszanézték a vitatott eseteket, de ugyanarra hivatkozva utasították el az óvást, ami alapján hétfőn kizárták Liu Shaolin Sándort. Magyarul helyben hagyták az ítéletet.

„Várható volt, ugyanarra hivatkoztak most, mint előző nap. Arra volt már példa, hogy sárga lapot visszavontak, de most még ezt sem tették” – mondta Bánhidi a helyszínen az MTI munkatársának. Alkalmasint itt is van egy, például a labdarúgásban is létező kettősség: műhiba esetén van esély a protestálás elfogadtatására, ugyanakkor bírói tévedés (csalás?) esetén szinte semmi.

Feltétlenül érdekes, hogy a dél-koreaiak is hevesen tiltakoztak –természetesen a maguk szemszö­géből – az 1000 méteres távon történtek miatt. Két versenyzőjü­ket, a futamgyőztes Hvang Tae Hont és Ri Dzsun Szót is kizárták az elődöntőben. (Amúgy utóbbit szerintünk jogosan, ő borította fel Liu Shaoangot.) Mindenesetre a kérdés Dél-Koreában politikai színtérre is került, a tények figyelmem kívül hagyásával. A következő hónapban esedékes elnökválasztás egyik jelöltje, An Csol Szu azt mondta: „Kínának azonnal be kell fejeznie a piszkos trükközést, és vissza kell juttatni Dél-Korea aranyérmét.” Talán inkább Magyarországét...

Az áldozat, Liu Shaolin Sándor a közösségi médiában nagyon kulturált bejegyzésekkel tett tanúbizonyságot sportemberi nagyságá­ról, de azért immár nem csak sejteni lehet, mi játszódik le benne, min ment, megy keresztül. Bánhidi Ákos az M4 Sport kamerája előtt beszélt arról, hogy olyan a hangulatuk, mintha tűzvész pusztított volna, és próbálnak a poraikból újjászületni. Ez nyilván különösen igaz „Sanyira”, akivel kapcsolatban a szakvezető elmondta, nagyon hosszasan tárgyaltak, beszélgettek arról a csapaton belül, hogy mitévők legyenek, még az is komolyan felvetődött, hogy Liu Shaolin Sándor kihagyja az 1500 métert.

Emberileg érthető lett volna, ki róhatná fel neki, ha azt mondaná, hogy időre van szüksége, egyelőre nem tud úgy koncentrálni, olyan tiszta fejjel versenyezni, ami a világ legjobb versenyzőjévé teszi (szó szerint: a mezőnyben nincs még egy olyan nagymenő, aki a pillanat tört része alatt hozzá hason-lóan bravúros döntéseket tud hozni), végül mégis vállalta az indulást.

Neki egyébként az 1500 nem a legerősebb távja, de a klasszisát jelzi, hogy 2019-ben Dordrechtben ezen a távon is Európa-bajnok lett. Nem lesz könnyű már az első futama sem, a kanadai Pascal Dion és az izraeli Vladiszlav Bikanov is ott lesz az öt ellenfele között. Mindazonáltal a tánc majd az elődöntőben kezdődik igazán. A papírforma szerint biztosan be kell oda jutnia Krueger John-Henrynek és Liu Shaoangnak is, noha egyiküknek sem ez a legerősebb száma. Ádónak, azaz az ifjabbik Liu fivérnek egyébként az első futamban riválisa lesz az 1000 méteres aranyéremmel megajándékozott Zsen Ce-vej, aki a szám egyik favoritja, ha azt vesszük, hogy ő nyerte 2021-ben 1500 méteren a világkupát.

Peking bajnokai

Hódeszka. Férfiak, párhuzamos óriás-műlesiklás: Benjamin Karl (Ausztria).
Nők, párhuzamos óriás-műlesiklás: Ester Ledecká (Csehország).

Alpesi sí. Férfiak, szuper-G: Matthias Mayer (Ausztria) 1:19.94 perc.

Curling. Vegyes páros: Olaszország (Stefania Constantini, Amos Mosaner).

Gyorskorcsolya. Férfiak, 1500 m: Kjeld Nuis (Hollandia) 1:43.21 perc.

Síakrobatika. Nők, ugrás: Ku Aj-ling Eileen (Kína) 188,25 pont.

Sílövészet. Férfiak, 20 km: Quentin Fillon Maillet (Franciaország) 48:47.4 perc
(2 lövőhiba).

Sífutás. Férfiak, sprint (szabad stílus): Johannes Hoesflot Klaebo (Norvégia) 2:58.06 perc, ... 72. Kónya Ádám 3:09.43.
Nők, sprint (szabad stílus): Jonna Sundling (Svédország) 3:09.68 perc.

Szánkó. Nők, egyes: Natalie Geisenberger (Németország) 3:53.454 perc.

Kapcsolódó írásaink