Sport

Első Matthias osztrák sícsászár

Huszonnégy óra alatt két érmet is nyert az osztrák Matthias Mayer, aki a lesiklásban szerzett bronza után szuperóriás-műlesiklásban megvédte a címét, ezzel ő az első alpesisíző, aki három olimpián is győzni tudott.

Első Matthias osztrák sícsászár
Nagyon élt a durván tűzött pályán az osztrák Mayer
Fotó: AFP/Joe Klamar

Kiélezett, szoros versenyt hozott a férfi szuper-óriásműlesiklás, amelyben a síző családból származó versenyzők játszották a főszerepet. A 31 éves Mayer – akinek édesapja, Helmut ezüstérmes volt ebben számban az 1988-as olimpián – a meredek, nagyon nehéz pályán nem hibázott, s mindössze négy századdal bizonyult gyorsabbnak a meglepetésre második amerikai Ryan Cochran-Siegle-nél.

„Láttam Kilde futását, így tudtam, nagyon keményen kell nyomni egészen az utolsó kapuig. Most még el sem tudom hinni, hogy a triplázás sikerült” – nyilatkozta Mayer, aki olimpiai specialista, hiszen világbajnokságon még nincs érme. Néhány centivel kapott ki Cochran-Siegle, de így is elégedett volt, hiszen ez az első világverseny medálja. Az ezüstérmes síző édesanyja, Barbara Cochran éppen ötven éve, a szapporói olimpián győzött műlesiklásban.

„Az évek során sok tanácsot hallottam anyámtól, s ezek is segítettek most. Kockáztattam, agresszívan síeltem, s meg lett az eredménye. Nagyon klassz verseny volt.” Nem mondhatta ezt a nagy esélyes, a szakági világkupában élen álló norvég Aleksander Aamodt Kilde, aki sokáig vezetett, de ketten is megelőzték. „A pálya alsó részén csökkent a sebességem, ezért veszítettem” – nyilatkozta a 29 éves Kilde, aki első olimpiai érmét nyerte.  A  technikás pálya alaposan megrostálta a mezőnyt, a 47 indulóból tizenhárman kiestek, köztük az összetett vk-ban listavezető svájci Marco Odermatt és hétfőn lesiklásban győztes honfitársa, Beat Feuz is.

A magyar születésű, izraeli színekben induló Szőllős Barnabás 30. lett. A hétfői női óriás-műlesiklásban a cél előtt hatalmasat bukó Nina O’Briennek a síp- és szárkapocscsontja is eltört, az állapotát  a jancsingi kórházban stabilizálták. Sofia Goggia, a női lesiklás favoritja megérkezett Pekingbe, de egyáltalán nem biztos, hogy rajthoz tud állni. A szakág olasz címvédője január 23-án súlyos sérülést szenvedett a Cortina d’Ampezzóban rendezett szuperóriás-műlesikló viadalon.

Kapcsolódó írásaink

Főnixmadarak korcsolyával

ĀEtikai vizsgálatot kezdeményezett a Magyar Olimpiai Bizottság és a hazai korcsolyázószövetség a NOB-nál