Sport

Óriási csalódások és boldogságok a hegyen

A kor nem számít, rutinos sízők végeztek az élen a férfi lesiklásban

A halasztás után két alpesisí-versenyszámot is rendeztek az olimpián: első egyéni aranyérmét nyerte a svéd Sara Hector női óriás-műlesiklásban, a férfi lesiklásban a svájci Beat Feuz győzelmével teljessé tette olimpiai éremgyűjteményét.

Óriási csalódások és boldogságok a hegyen
Johan Clarey 41 évesen nyert érmet az olimpián
Fotó: AFP/Crosnier Julien

A túl meredek, a felső szakaszon jeges pálya, a nehéz vonalvezetés nagyon megrostálta a mezőnyt női óriás-műlesiklásban, az első sorozatban huszonegyen, a másodikban pedig tizenegyen estek ki. Ezúttal sokan pályázhattak a legnagyobb vesztes címre. A versenyszám nagy esélyese, a címvédő amerikai Mikaela Shiffrin már az ötödik kapunál kicsúszott. „Pedig úgy éreztem, hogy jó nyomon síelek, de ezen a havon egy apró hibát sem lehetett kijavítani. Csalódott vagyok, de nem fogok ezen rágódni, mert az energiapazarlás.

Készülök a következő versenyre, amelyen javíthatok” – nyilatkozta Shiffrin. Csalódottan fejezte be a versenyt a másik nagy esélyes, a szlovák Petra Vlhova is, aki az első futamban csak 13. lett, és a másodikban sem tudott javítani. Még náluk is balszerencsésebb volt, az amerikai Nina O’Brien, aki a hatodik helyről kezdte a második futamot, amelyben az utolsó kapuban hatalmasat bukott, bevágódott a célba, és hosszas ápolás után végül hordágyon vitték el.

Remekül reagált a nehéz körülményekre, a tizenegy fokos hidegre a svéd Sara Hector, a szakági világkupa éllovasa, aki hibátlan első futama után a másodikban elviselte az esélyesség terhét, és győzelmével ismételten bizonyította jó formáját. A huszonkilenc éves Hector egy súlyos sérülés után küzdötte vissza magát az élmezőnybe, és első egyéni érme olimpiai arany lett. „Annyira büszke vagyok, hogy nem tudom szavakba önteni – mondta Hector. – Igazán megpróbáltam elnyomni a feszültséget, és sikerült. Egyszerűen csodálatos.”

A második a négy éve bronzérmes, harmincegy esztendős olasz Federica Brignone lett, a harmadik pedig a harminc éves, tavaly ebben a számban világbajnok svájci Lara Gut, aki a nyolcadik helyről zárkózott fel a legjobb második futamos teljesítménnyel. Tóth Zita az első futamban, az izraeli színekben versenyző Szőllősi Noa a második futamban esett ki.

A rutinos, idősebb sízők sikerét hozta a férfi lesiklás: győzött a pénteken harmincötödik születésnapját ünneplő svájci Beat Feuz a negyvenegy éves francia Johan Clarey előtt, a bronzérmes a harmincegy éves osztrák Matthias Mayer lett. A szám 2017-es svájci világbajnokának a négy évvel ezelőtti ezüst- és bronzérem mellé szerzett arannyal teljes lett az olimpiai éremgyűjteménye.

„Ma minden összejött! Csodálatos lesz olimpiai aranyéremmel a nyakamba haza repülni” – nyilatkozta Feuz, akitől mindössze egy tizedmásodperccel maradt el Clarey. A negyvenegy éves francia síző lett az alpesi síelés legidősebb olimpiai érmese: „Kockáztattam, mert tudta, hogy ez az utolsó esélyem az éremszerzésre. Mindegy, hogy hány éves vagy, az olimpiai érem örök emlék.”

Mayer harmadik olimpiáján szerzett érmet, célja, hogy az első alpesisíző legyen, aki három játékokon tud nyerni.

Kapcsolódó írásaink

Boleróra írt történelem

ĀNégy év nagy idő a sportban. Így nagy meglepetést nem okozott, hogy már a nőknél is a négyfordulatos ugrásoknál tartanak a legjobbak