Sport

Ellopott arany- helyett bronzérem

Liu Shaolin Sándor a jégen megnyerte a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyét, de utána kizárták

Liu Shaolin Sándor elsőként ért célba a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres távján, de a főbíró elvette tőle az elsőséget. Finoman fogalmazva: ez a döntés nem erősítette a sportág népszerűségét és a versenyek tisztaságába vetett hitünket.

Ellopott arany- helyett bronzérem
A célba érkezés előtt Zsen Ce-vej ellökte Liu Shaolin Sándort, mégsem őt zárták ki
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Először gyorsan a többieket is érintő tényekről. Jászapáti Petra két nagyszerű futás után két ezredmásodperccel maradt le az A döntőről, ennyivel előzte őt meg az elődöntőben az előző körből továbbjuttatott kínai Csen Ju-ting. A B döntőben másodikként ért célba, így olimpiai hetedik lett.

A három magyar induló közül Liu Shaoang futott először az ezres negyeddöntőben, magabiztos versenyzéssel, másodikként jutott tovább. Krueger John-Henry megnyerte a maga futamát, de kizárták. Liu Shaolin Sándort videózás után juttatták tovább, okkal. Szabálytalankodott vele a mezőny egyik legtisztátalanabbul korcsolyázó versenyzője, a holland Sjinkie Knegt. Az elődöntőben aztán Sanyi megnyerte a futamukat, amelyben Shaoangot a dél-koreai Ri Dzsun Szó kilökte, megint okkal videóztak és juttatták tovább a magyar versenyzőt.

Aztán jött a finálé, amelyet egyszer a féltávnál lefújtak, újraindítottak. Másodikra Liu Shaolin Sándor győzött, ezredmásodpercekkel, a korcsolyákat nézve milliméterekkel, talán centikkel megelőzve a három kínai közül a legjobban futót, Zsen Ce-vejt. Rövid ideig lehetett azonban csak felhőtlen a magyarok öröme, mert a brit főbíró kizárta az idősebbik Liu fivért, úgy látta, hogy a futam során szabálytalanul akadályozta Zsent. Így Sanyi helyezetlenül zárt, öccse, Shaoang, vagyis Ádó ellenben előrelépett bronzérmesnek. Megszerezte a sportág hazai történetének első egyéni olimpiai érmét.

Nyilván nem helyes, ha laikusból hirtelen mindenki rövidpályás gyorskoris szakértő lesz, miközben ezek olyan nüanszok, amelyeket még maguk a versenyzők, a rutinos edzők sem tudnak mindig egyformán megítélni. Az ugyanakkor biztos, hogy a sportágnak egyáltalán nem tesz jót, ha a bírók ennyire belenyúlnak a végeredménybe. Idáig azt hittük, csak a futballban, a VAR-nál kellett megtanulnunk, hogy nem szabad a gólnál örülni, az a gól, amit a VAR is megad.

Itt még rosszabb a helyzet. Vásárhelyi Tamás, az M4 Sport nagyon alapos és felkészült kommentátora mondta a szombati döntők után, hogy a bírák kaptak a nemzetközi szövetségtől egy útmutatást, hogy igyekezzenek, ha lehet, a jégen kialakult végeredményt helyben hagyni. Alighanem ezt a gyakorlatban úgy kellett érteni: kivéve, ha kínait lehet előbbre juttatni…

Két aranyat nyertek eddig, mindkettőt, a vegyes váltót (gondolva az elődöntőre) és a férfi 1000 métert is nagyon erős és nagyon vitatható bírói segítséggel. Liu Shaoang nagyon éretten, nagyon sportszerűen és nagyon bölcsen nyilatkozott az eset után arról, hogy el kell felejteni a történteket, tovább kell lépni, lesz még három versenyszámuk. Tegyük hozzá: amúgy is nehéz helyzetben van az egész csapat, egy rossz mondat a válogatott szponzori hátterének vagy akár az edzői karának az elvesztéséhez vezethetne.

Minket ellenben nem köt semmi. Mi nyugodtan megfogalmazhatjuk: méltatlan a sporthoz, a sport szellemiségéhez, ami történt a döntőben. Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere bejelentette, hogy óvtak, de mint mondta, maguk is kevés esélyt látnak az ítélet megváltoztatására. Ettől még jelezni kellett, hogy valami nagyon nincs rendben.

Peking bajnokai

Alpesi sí. Nők, óriás-műlesiklás: Sara Hector (Svédország) 1:55.69 perc (1. futam: 57.56 mp, 2. futam: 58.13 mp), … Tóth Zita kiesett. Férfiak, lesiklás: Beat Feuz (Svájc) 1:42.69 perc.

Gyorskorcsolya. Nők, 1500: Ireen Wüst (Hollandia) 1:53.28 perc.

Hódeszka. Férfiak, slopestyle: Max Parrot (Kanada) 90,96 pont.

Műkorcsolya. Csapatverseny: Orosz Olimpiai Bizottság (Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov; Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov; Mark Kondratyuk, Kamila Valijeva) 74 pont.

Rövidpályás gyorskorcsolya. Nők, 500 m: Arianna Fontana (Olaszország) 42.488 mp, … 7. Jászapáti Petra, … 21. Kónya Zsófia. Férfiak, 1000 m: Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc, 3. Liu Shaoang (Magyarország) 1:35.693, … 14. Krueger John Henry (Magyarország), Liu Shaolin Sándort kizárták.


Sílövészet. Nők, 15 km: Denise Herrmann (Németország) 44:12.7.


Síugrás. Vegyes csapat: Szlovénia (Ursa Bogatar, Nika Kriznar, Peter Prevc, Timi Zajc) 1001,5 pont.

Olimpikon testvérpárok

Míg a nyári olimpiai sportágak élversenyzői körében viszonylag ritka a testvérpárok tündöklése (Serena és Venus Williams, tenisz), addig a téli olimpikonok közt most Pekingben három sikeres testvérpárról is szót ejthetünk. A norvég Bö fivérek már olimpiai bajnokok, hiszen a vegyes váltóban Tarjei Bö és Johannes Thingnes Bö (ő már négy éve is olimpiai aranyérmes volt egyéniben) a két női sílövőjük után elsőként hozta be a csapatot. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu testvérek, Shaoang és Shaolin Sándor Pjongcsang váltó-csapataranyérmeseként érkezett Kínába, ahol a vegyes váltó bronzérem után tegnap egyéniben Shaoang harmadik lett. A női sílövők közt pedig a svéd Elvira és Hanna Oeberg próbált történelmet írni. A tegnapi 15 km-es versenyben azonban három-három lövőhibával csak a tizenharmadik és tizenhatodik hely jutott nekik. Az aranyérmes a német Denise Herrmann lett, mert ő csak egyet rontott, ami egy perc büntetést ért, míg a világkupát vezető norvég Marte Olsbu Röiseland két mínusz perce nem fért bele, harmadik lett. (MK)

Megvédte a címét Ireen Wüst a gyorskorcsolyázók női 1500 méteres versenyében. A hollandok 35 éves világklasszisa hatodik ötkarikás bajnoki címét ünnepelhette, ezen a távon pedig a másodikat, ugyanis a 2010-es, vancouveri játékokon is ő bizonyult a leggyorsabbnak. Wüst a legidősebb gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok lett, ráadásul ő az első sportoló, aki öt olimpián tudott egyéni aranyérmet szerezni, s újabb győzelmével minden idők negyedik legeredményesebb téli olimpikonjává lépett elő.
(SM)

Szlovénia nyerte a síugrók vegyes csapatversenyét. A két-két férfi és női ugróból álló válogatottak versengésében a szlovénok több mint 100 pontos előnnyel múlták felül a második orosz csapatot, közel 160-nal a végül bronzérmes Kanadát. Az esélyes németeket a zsűri azért fosztotta meg az egyik eredményüktől még az első fordulóban, mert Katharina Althaus ruhája szabálytalan volt. Ugyanígy járt a japánoktól Takanasi Szara, valamint az osztrák Daniela Iraschko-Stolz is.
(MS)

Kapcsolódó írásaink

Boleróra írt történelem

ĀNégy év nagy idő a sportban. Így nagy meglepetést nem okozott, hogy már a nőknél is a négyfordulatos ugrásoknál tartanak a legjobbak