Sport

Boleróra írt történelem

Négy év nagy idő a sportban. Így nagy meglepetést nem okozott, hogy már a nőknél is a négyfordulatos ugrásoknál tartanak a legjobbak.

Boleróra írt történelem
Az újonc Kamila Valijevát még riválisai is megtapsolták
Fotó: AFP/Xinhua/Chen Jianli

Olimpián először ezt a 15 éves újdonsült Európa-bajnok orosz Kamila Valijevának sikerült bemutatnia. Ráadásul három kvadrát is beemelt a csapatversenyes kűrjébe, amiből kettőt sikerrel (Salchow, négyfordulatos Toe-loop, tripla Toe-loop kombináció), a harmadikat (Toe-loop) eséssel abszolválta. Az egyéniben is aranyesélyes Valijeva Maurice Ravel Bolerójára káprázatosan futott,és harminc ponttal jobban zárt, mint a japán Szakamoto Kaori.

Az ellenfelei is állva tapsolták meg. A győztes tehát az Orosz Olimpiai Bizottság zászlaja alatt versenyző orosz csapat, név szerint jégtáncban Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov, párosban Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov, egyéniben pedig Mark Kondratyuk és Kamila Valijeva. Az amerikaiak az utolsóként futó Madison Hubbell jóvoltából ha csak két ponttal is, de megőrizték második helyüket a harmadik japánok előtt.

Kapcsolódó írásaink