Sport

A bronzérem két oldala

A rövidpályás vegyes váltó a magyar sport nyolcadik téli olimpiai érmét szerezte meg

Bronzérmes lett a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó a pekingi olimpián. A szakmai stáb és a versenyzők is örömteli elégedettséggel fogadták a helyezést, a szurkolókban ettől még maradhatott tüske: lehetett volna fényesebb is az érem, kis szerencsével. A két hölgy és a három fiú ugyanis szinte hibátlanul teljesített.

A bronzérem két oldala
Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Kónya Zsófia és Liu Shaolin Sándor az olimpiai dobogón
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Éremesélyt hangoztatott mindenki a verseny előtt, elsősorban arra alapozva, hogy a vegyes váltó összesítésben harmadik lett az őszi világkupán. Még Liu Shaoang néhány napos kihagyása sem csalt elő borongós felhőket, Krueger John-Henry beugrásra készen állt. Ő korcsolyázott a negyeddöntőben Kónya Zsófia, Jászapáti Petra és Liu Shaolin Sándor mellett. A tegnapi születésnapos Kónya kicsit idegesen kezdett, de a többiek bőven korrigáltak, és magabiztosan, futamgyőztesként mentek tovább a legjobb nyolcba.

Ott már Liu Shaoang, Ado futott Kruger helyett nagyszerűen. Bátyja még inkább kitett magáért, zseniális előzésekkel vitte első helyen a váltót az A döntőbe. Nagy meglepetésre ebben a futamban a kínaiak csak harmadikként értek célba, s miután előtte a hollandok is „elszálltak” (értsd: csak a B döntőbe jutottak, az 5–8. helyért korcsolyázhattak), úgy festett, a nagy finálé négy indulója közül a magyar a legerősebb, a legesélyesebb. Ám a főbíró kizárt a magyarok mögül két váltót, a házigazdákat pedig bevitte a döntőbe. Nem teljesen oktalanul, csak hát jobb lett volna másképpen…

Az aranyéremért szombat délután a magyar, a kínai, az olasz és a kanadai négyes futott. Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és a két Liu fivér jól korcsolyázott – noha a kínaiak is jobban mentek, mint az elődöntőben –, úgy festett, bármi lehet a vége. A kanadai Florence Brunelle elintézte, hogy ne lehessen. Mint egy szabálytalan futballhátvéd, hátulról elütötte Kónya Zsó-fiát. „Ismerem Florence-t, most nagyon mérges magára” – mondta a juharleveles váltó másik hölgy tagja, Kim Boutin. Mi is dühösek voltunk rá. Függetlenül attól, hogy a végén a főbíró kizárta a kana-daiakat, így a magyar négyes kapta a bronzérmet.

Jászapáti Petra azt mondta: „Egyre jobbak voltunk, de sajnos a fináléban jött az a szerencsétlen kicsúszás. Lehet, hogy jobb helyen is zárhattunk volna, ha ez nincs, de nincs értelme ezen gondolkodni.” Bánhidi Ákos edző szerint a teljesítményeket nézve igazságos eredmény született. Liu Shaoang szerint az elmúlt négy év tapasztalata is kellett, hogy a váltó ilyen jól menjen. „Lehetett volna talán jobb is, de ezzel nem foglalkozunk. Most boldogok vagyunk, jöhet az 1000 méter, mert hétfőn ott kell teljesíteni” – tette hozzá. Ma a Liu fivérek és Krueger John-Henry 1000 méteren, Jászapáti Petra 500-on igyekszik a lehető legmesszebb jutni. A cél a magyar rövid pályás gyorskorcsolya első egyéni olim-piai érme. Vagy érmei?

A mai versenynapon kilenc éremosztást terveznek a téli olimpián. A két rövidpályás gyorskorcsolya (női 500, férfi 1000 m) és két alpesisí-szám (női óriás-műlesiklás, férfi lesiklás) mellett gyorskorcsolyában a nők 1500 méteres számára kerül sor, hódeszkában a férfi slopestyle döntőjét, sílövészetben a női 15 kilométeres versenyét bonyolítják le. Síugrásban a vegyes csapatok versengenek majd, továbbá befejeződik a műkorcsolyázók csapatversenye is.

A magyarok közül Tóth Zita is bemutatkozik az olimpián. Óriás-műlesiklásban indul, ez a jobbik száma, mint elmondta, szeretne a legjobb harmincba jutni. Az előzetes rajtlistán negyvenkilenc ország nyolcvankét versenyzője szerepel, két futamot teljesít majd a mezőny.

A favorit orosz csapat átvette a vezetést az Egyesült Államoktól a műkorcsolyázók csapatversenyének második napján. A fordulatot a 15 éves friss Európa-bajnok, Kamila Valijeva szenzációs teljesítménye hozta meg, 90,18 ponttal, saját világrekordjától mindössze 27 századponttal elmaradva a legjobb produkciót nyújtotta. A hétfői zárónap előtt Oroszország 45 ponttal áll az első helyen, az Egyesült Államok 42-vel a második, Japán pedig 39-cel a harmadik. Hátra van még a párosok, a jégtáncosok és a nők szabadkorcsolyázása.

Peking bajnokai

Gyorskorcsolya. Nők, 3000 m: Irene Schouten (Hollandia) 3:56.93 perc. Férfiak, 5000 m: Nils van der Poel (Svédország) 6:08.84 perc.

Rövidpályás gyorskorcsolya. Vegyes váltó, 2000 m: Kína (Csü Csun-jü, Fan Ko-hszi, Vu Ta-csing, Zsen Ce-vej) 2:37.348 perc…
3. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia) 2:40.900.

Síakrobatika. Férfiak, mogul: Walter Wallberg (Svédország) 83,23 pont. Nők, mogul: Jakara Anthony (Ausztrália) 83,09.

Sífutás. Nők, síatlon: Therese Johaug (Norvégia) 44:13.7 perc. Férfiak, 15+15 km tömegrajt: Alekszandr Bolsunov (Orosz Olimpiai Bizottság) 1:16:09.8 óra.

Sílövészet. Vegyes váltó: Norvégia (Marte Olsbu Röiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö) 1:06:45.6 óra (3 büntető kör+13 lövőhiba).

Síugrás. Nők, normál sánc: Ursa Bogataj (Szlovénia) 239 pont (108 m, 100 m). Férfiak, normál sánc: Kobajasi Rjoju (Japán) 275,0 pont (1. sorozat: 104,5 méter/2. sorozat: 99,5 méter).

Hódeszka. Nők, slopestyle: Zoi Sadowski Synnot (Új-Zéland) 92,88 pont… 28. Kozuback Kamilla 21,95.

Szánkó. Férfiak, egyes: Johannes Ludwig (Németország) 3:48.735 perc.

Kapcsolódó írásaink

Elfújta a szél a férfi lesiklást

ĀAz erős szél miatt először halasztották, majd elnapolták a férfi lesiklást a kínai fővárostól 250 kilométerre lévő jencsingi Nemzeti Alpesisí Központban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom