Sport

Szolid láng lobog a tigris évében

A hópehely volt a pekingi téli olimpia látványos megnyitójának legfontosabb motívuma

Hszi Csin-ping kínai elnök hivatalosan is megnyitotta a XXIV. téli olimpiát Pekingben, ahol a világ legjobbjai ma már hat számban éremért küzdenek.

Szolid láng lobog a tigris évében
Johannes Brahms muzsikájának, a Magyar táncoknak a dallamára vonult be a kis magyar küldöttség a Madárfészek stadionba
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kész csoda, hogy a tomboló világjárvány ellenére elkezdődhetett a téli olimpia Pekingben, ahol a Madárfészeknek nevezett stadion-ban a 2008-as nyári játékok után másodszor rendeztek megnyitóünnepséget. „Isten hozta önöket a 2022-es téli olimpián, amelyet a tigris évében rendeznek, a bátorság jegyében” – kezdte beszédét Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke, aki hangsúlyozta: „A kínai népnek köszönhetően írhatunk most új fejezetet a sporttörténelemben, hiszen Peking az első város, amely nyári és téli olimpiának is otthont ad. Köszönet a szervezőknek, az orvosoknak, az önkénteseknek, akik a világjárvány ellenére lehetővé tették az olimpia megrendezését.”

Az elnök a részt vevő sportolókhoz is szólt: „Ti, olimpikonok mutatjátok meg, hogy milyen lenne az a világ, ahol mindenki egy játékszabály szerint játszik. Törékeny világunkban, ahol növekszik a megosztottság, a bizalmatlanság, megmutatjuk a világnak, hogy lehetünk egymást tisztelő ellenfelek. Ez az olimpiai játékok küldetése”.

A NOB-elnökének köszöntője után Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke megnyitotta a 2022-es téli olimpiai játékokat. Előtte kilencvenegy nemzet sportolói vonultak be a stadionba, a kis magyar küldöttség Johannes Brahms Magyar táncok című kompozíciójának dallamára masírozott be, a zászlónkat az alpesi síző Tóth Zita és Kékesi Márton vitte. Éremesélyes gyorskorcsolyázóink nem vettek részt az ünnepségen, mert ők ma már versenyeznek.

A pandémia miatt a nyolcvanezres Madárfészekbe mintegy huszonötezer nézőt engedtek be, a mínusz öt fokos hidegben rendezett megnyitó központi eleme a Li Paj kínai költő közel ezerháromszáz éves versében megénekelt hópehely lett. A látványos, varázslatos műsor mintegy háromezer szereplőjének többsége aranyos kisgyerek volt, ami garantálta a biztos sikert.

Az olimpiai lángot a stadionban a különböző évtizedben született kínai sportolók adták át egymásnak, végül a 2000-es években született Dinigeer Jila-mucsiang és Csao Csia-ven vitte fel a lángot egy emelvényre. (Előbbi kijelölése üzenet a világnak, Dinigeer ugyanis ujgur származású.) Meglepetésre azonban ezúttal nem gyújtottak meg egy hatalmas lángot, hanem csak a fáklyát helyezték egy hatalmas hópehely közepébe, ezzel üzenve a világnak a környezetvédelem, a fenntarthatóság fontosságára.

Szombaton hat számban avatnak bajnokot Pekingben. A versenyek első napján gyorskorcsolyában (női 3000 méter), sífutásban (női 7,5+7,5 km tömegrajtos verseny), sílövészetben (2 × 6/2 × 7,5 km-es vegyes váltó), síugrásban (női normál sánc), síakrobatikában (férfi mogul) és rövidpályás gyorskorcsolyában (2000 m-es vegyes váltó) talál gazdára az aranyérem. Összesen kilenc sportágban versenyeznek.
 

Vasárnap hét olimpiai bajnokot avatnak. Alpesisíben (férfi lesiklás), gyorskorcsolyában (férfi 5000 m), hódeszkában (női slopestyle döntő), síakrobatikában (női mogul), síugrásban (férfi normál sánc), szánkóban (férfi egyes) és sífutásban (férfi 15+15 km tömegrajtos verseny) avatnak bajnokot. A nap folyamán tíz sportágban versenyeznek.

A sífutó Pónya Sára elutazhatott a pekingi olimpiára, miután a múlt héten pozitív koronavírusteszt miatt otthon kellett maradnia. Várhatóan kínai idő szerint szombat este érkezik meg a helyszínre. A Honvéd Zalka SE sífutója egy számban érdekelt: csütörtökön a klasszikus stílusú 10 kilométeren.
 

Az Egyesült Államok áll az élen a műkorcsolyázók csapatversenyének első napját követően. A tíz csapat a férfiak, a párosok és a jégtáncosok rövidprogramjával kezdte meg szereplését. A férfiaknál Nathan Chen parádézott, karrierje legjobb rövidprogramját mutatta be, 111,71 pontot kapott, amely csupán 11 századdal rosszabb a japán Hanju Juzuru világrekordjánál. Az amerikaiak mögött az oroszok és a kínaiak következnek.

Kapcsolódó írásaink

Már a száraz vérfolton is el lehet bukni

ĀA téli olimpián majdnem annyi (2900) doppingtesztet végeznek el, mint ahány olimpikon rajthoz áll – jelentette be Benjamin Cohen, a Nemzetközi Tesztelőügynökség (ITA) igazgatója a nyitány előtt.