Sport

Szerelme segítheti a síkirálynőt

Az olimpia egyik legnagyobb sztárja lehet az amerikai Mikaela Shiffrin. A kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok alpesi síző szerint az elvárások és az esélyesség számára hatalmas teher.

Szerelme segítheti a síkirálynőt
Mikaela Shiffrin ugyan rengeteg nehézséggel kényszerült megbirkózni az utóbbi hónapokban, de vitathatatlan óriása a sportágának, a pekingi játékok egyik legsikeresebb versenyzője lehet
Fotó: AFP/Luca Tedeschi

„Soha nem könnyű nyerni, főleg egy olimpián” – mondta a huszonhat éves Mikaela Shiffrin, akinek a felkészülését sérülés akadályozta, majd decemberben Ausztriában elkapta a koronavírus fertőzést. Elmondása szerint bezárták egy szállodai szobába, napokig nem tudott edzeni. (Édesanyja a mellette lévő szobában volt, de ő sem mehetett át hozzá.)

Január elején versenyezhetett újra, és habár Schladmingban műlesiklásban legyőzte legnagyobb riválisát, Petra Vlhovát, a szakági világkupát a szlovák síző nyerte. Más kérdés, hogy az összetett pontversenyben Mikaela Shiffrin vezet. Az olimpián öt számra nevezték, valószínűleg alpesi kombináltban, óriás-műlesik-lásban, szuper-óriásműlesiklásban és műlesiklásban indul, és a lesiklásról később dönt.

„Sokan azt hiszik, hogy az aranyéremre rá van írva a nevem, pedig azért sokat kell tenni. Az eredményedet a sípályán sok minden befolyásolhatja, például az extrém körülmények. Mindent tökéletesen kell csinálnom a pályán, hogy a tőlem elvárt érmet valóban megszerezzem” – mondta Shiffrin, akinek lelki segítséget jelenthet, hogy legújabb párja „szakmabeli”, a huszonkilenc éves norvég világbajnok síző, Aleksander Aamodt Kilde. Egymást segítve eredményesek lehetnek. Az olimpiai bajnoknő elárulta, hogy Aleksander jelenléte az olimpián számára lelki terápiát, megnyugvást jelent. „Ha velem van, jobban érzem magam, a versenyek előtti stressz már nem nő” – mondta Shiffrin, aki hétfőn óriás-műlesiklásban igyekszik megvé-deni a címét.

Sok műhó, csata az aranyért

Vasárnap magyar idő szerint hajnali négy órakor a férfi lesiklással kezdődnek az alpesisí-versenyek, méghozzá egy olyan pályán, ahol a járvány miatt korábban nem versenyezhetett a nemzetközi mezőny. Az edzések után a világbajnok olasz Dominik Paris elmondta: „Nehéz a pálya, mert sok a kapu. A műhó kicsit más, de a síelés szempontjából megfelelő. Dolgoznom kell az útvonalon, hogy nagyon gyorsan menjek.” A svájci Marco Odermatt szerint mindenki számára nagy kihívás a pálya, amelyet egy nagyszerű lejtőn építettek ki. Az osztrák Vincent Kriechmayr kijelentette: „A pálya nehéz, de csodálatos. A hóviszonyok jók, nagyon jó itt lenni.”
(MS)

Kapcsolódó írásaink