Sport

Az első magyar hódeszkás egyben az első magyar versenyző

Január közepén, az utolsó pillanatokban derült ki, hogy a hódeszkázó Kozuback Kamilla – első magyarként – a világkupapontjai alapján kvótát szerzett, és ott lehet félcsőben a pekingi olimpián.

Az első magyar hódeszkás egyben az első magyar versenyző
Kozuback Kamilla mindössze 17 évesen olimpiai résztvevő egy nagy bátorságot és vagányságot igénylő sportágban
Fotó: AFP/Maddie Meyer

Ehhez képest most már nemcsak abban újonc, hogy az eltelt 24 évben, amióta a sportág szerepel a téli olimpián, ő az első magyar snowboardos, de abban is, hogy elsőként száll a versenybe. Ugyanis egy baleset miatti visszalépés okán engedélyezték, hogy beugróként a slopestyle versenyszámban is elinduljon, magyar szempontból ez az első érdekeltség. (Selejtező magyar idő szerint szombaton 3.45 órától, döntő vasárnap 2.30 órakor.) A versenyző édesapja, egyben edzője, Kozuback Jeremy David kapta a szervezőktől az értesítést a lehetőségről, amivel éltek.

Lánya, Kamilla mindössze 17 éves, a kanadai Calgaryban született magyar édesanyától. Két évvel ezelőtt kérte a nemzetközi szövetségtől, hogy magyarként versenyezhessen, de a kvalifikációs időszakból már csak hat hónap volt hátra, mire befejeződött a procedúra. Az első big air világkupát egy bokaficam miatt ki kellett hagynia, de decembertől már a legnagyobbak ellen versenyzett. (Három félcső-, három slopestyle- és egy big air-világkupa van a lábában.) Az Instagramján magyar melegítőben, mosolyogva posztolt már az olimpiai helyszínről. Jó esetben ma oka lesz újabb bejegyzést tenni.

Kapcsolódó írásaink