Sport

Kedden újabb 32 koronavírusos eset lett a pekingi olimpia helyszínén

Kedden 32 akkreditált személy adott pozitív koronavírus-tesztet a pénteken kezdődő pekingi olimpia helyszínén - jelentették be szerdán reggel a szervezők.

Kedden újabb 32 koronavírusos eset lett a pekingi olimpia helyszínén
Kedden 32 akkreditált személy adott pozitív koronavírus-tesztet a pénteken kezdődő pekingi olimpia helyszínén
Fotó: AFP/Wang Zhao

A kínai fővárosba érkezőket már a repülőtéren tesztelik, majd minden nap legalább egy PCR-teszten át kell esni, csak akkor hagyható el a szállás. Aki pozitív mintát ad, azt a teszteredmény után hamar még egyszer ellenőrzik. Ha az a teszt is pozitív, akkor karantén vár rá, ha pedig negatív, akkor következhet a harmadik PCR-teszt is, és ettől függ, hogy elkülönítik-e a többiektől vagy mehet a buborékrendszerbe.

Az elmúlt hat napban 175 hivatalos személy produkált pozitív Covid-tesztet.

Elindult az olimpiai fáklyafutás, robotok is váltanak

Szerdán reggel elindult a koronavírus-járvány miatt alaposan lerövidített, mindössze három napig tartó olimpiai fáklyafutás Pekingben.

A lezárások miatt nem lehetnek nézők az utak mentén. A láng a fővárosból, az olimpiai erdei park déli kapujától indult, és három fő versenyközpontot - a pekingi, a jencsingi és a csangcsiakoui zónát -, valamint a Nagy Fal egyes szakaszait érintve érkezik meg pénteken a megnyitó ünnepségre.

A váltófutásban közel 1200-an vesznek részt, többek között egészségügyi dolgozók, a tudományok, az oktatás és a kultúra területéről érkezők, valamint lesz - a fáklyafutás történetében először - robotok közötti váltás is, mégpedig a pekingi olimpiai park közelében, a Jungting-folyónál kétéltű és víz alatti gépek segítségével.

Az olimpiai láng tavaly október 20-án érkezett meg Kínába, és ezzel Peking lett az első város, amely fogadhatta a nyári (2008) és téli (2022) játékok lángját. A legfiatalabb fáklyavivő 14, a legidősebb 86 éves, és több mint húsz országból érkeznek a váltó résztvevői.

Koronavírusos a Francia Olimpiai Bizottság elnöke

Pozitív lett a koronavírustesztje Brigitte Henriques-nek, a Francia Olimpiai Bizottság (CNOSF) elnökének, ezért a tervezett időben nem utazhat el a pénteken kezdődő pekingi téli olimpiára.

A CNOSF azt is bejelentette, hogy Nathalie Pechalat küldöttségvezető sem repülhet el most a kínai fővárosba, mert az ő tesztje is pozitív lett.

„Távolról fogják támogatni a Kínában jelenlévő francia sportolókat és stábot, és azt tervezik, hogy amikor helyzetük lehetővé teszi, Pekingbe utaznak” - közölte a Francia Olimpiai Bizottság.

Kapcsolódó írásaink

Magyar–kínai zászlót lengetne Liu Shaolin

ĀMiután minden akadály elhárult, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-váltóval olimpiai bajnok Liu Shaoang kedden este a válogatott után indulhatott a pekingi téli olimpiára. Nem éppen ideális a szombati első szereplés előtt, de legalább ott lehet