Sport

Balhé és extra kvóták

Pekingben is műhóval pótolják az esetleges hószegénységet, ahogy az az elmúlt nyolc téli olimpián történt, mégis kritika tárgyává tették a sportolók

„Sohasem vagy túl öreg, sohasem túl késő, mindig nagyot és nagyobbat kell álmodnod” – nyilatkozta a BBC-nek Montell Douglas, az első női brit sportoló, aki nyári és téli olimpián is indul. Ráadásul mindkét esemény Pekinghez köthető.

Balhé és extra kvóták
A tallinni műkorcsolya Európa-bajnokság győztese, az orosz Kamila Valijeva esélyes Pekingben
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

 Montell a 2008-as nyári ötkarikás játékokon 100 méteres futásban és a sprintváltóban versenyzett, most pedig 36 évesen a február 4-én kezdődő téli olimpián páros bobban képviseli hazáját Mica McNeill-lel. A brit zászló alatt olyanok szereztek kvótát, mint a gyorskorcsolyázó Ellia Smeding (42 év szünet után), illetve a korábbi olimpiai bajnokok közül Izzy Atkins, Eve Muirhead és Laura Deas. Legjobb két téli ötkarikás szereplésük a legutóbbi két világverseny öt-öt aranyéremmel.

Ami a kvótákat illeti, a Nemzetközi Síszövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság négy extra kvótát osztott ki alpesi sízésben, ahol áll a bál amiatt, hogy a nagy alpesi nemzetek szűkre szabott keretei mellett – vitatható körülmények között – kvalifikáltak jamaicai, szaúd-arábiai, ghánai vagy éppen Fülöp-szigeteki alpesi sízők.

Néhány viadal eredményét jelenleg is vizsgálják, de tűzoltásként két osztrák, egy-egy francia és német férfi síző pluszkvótát kapott. Alpesiben így 310 versenyző állhat rajthoz Pekingben a műhóval megerősített pályán (amit egyrészt támadtak a sportolók, másrészt védtek a szakemberek, mondván nem veszélyesebb, mint a természetes hó, és különben is az elmúlt nyolc téli olimpián is volt hókészítés).

A mezőnyből hiányzik majd az amerikai éremesélyes Breezy Johnson, aki Cortina d’Ampezzóban a lesikló futam előtti edzésen bukott, és megsérült a térde. Az olasz Sofia Goggia ugyanitt szombaton nyert, majd a vasárnapi szuperóriás-műlesikló vk-futamon jól összetörte magát, de mivel a lesikló olimpiai bajnoki címvédő rajtja csak február 15-én lesz, erre még „összedrótozhatják”.

Az Egyesült Államok minden idők második legnagyobb csapatával indul Pekingben, a 223 sportoló közül négyen már az ötödik olimpiájukon vesznek részt. A Team USA-ban tizen­két olimpiai bajnok szerepel, a kétszeres aranyérmes szupersztár alpesi síző Mikaela Shiffrin győzelemre esélyes most is. Kétszeres kanadai aranyérmes bobosként Kaillie Humpries ezúttal amerikai állampolgárként jeleskedhet.

Bejelentették már csapatukat az ausztrálok (44 fő), a dél-koreaiak (63), az osztrákok (104) is, utóbbiak közt ott van az aranyérmes alpesi síző Matthias Mayer és a szánkós David Gleirscher.

Az oroszok ezúttal is Orosz Olimpiai Bizottság néven indulhatnak, különösen a műkorcsolyacsapatuk erős. A női mezőnyben a világ és Európa-bajnok Anna Scserbakova, a világbajnoki bronzérmes Alekszandra Truszova és a legutóbbi kontinensviadalon győztes, világrekordpontszámot elért 17 éves Kamila Valijeva révén akár a teljes dobogót elfoglalhatják. A téli olimpia jövő pénteken kezdődik.

Kapcsolódó írásaink