Sport

Kész a kirakós

Rövidpályás gyorskorcsolyázásban Pekingben éremesélyes az olimpiai aranyérmes magyar váltó

Végleges a magyar csapat összeállítása a pekingi téli olimpiára! Csütörtökön kihirdették a még meg nem nevezett három rövidpályás gyorskorcsolyázót, ezzel mind a tizennégy magyar olimpikon neve ismertté vált. Az éremszerzési esélyek miatt védettséget élvező Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra mellett Nógrádi Bence, Varnyú Alex és Kónya Zsófia került az öt plusz két kvótát szerző utazó csapatba.

Kész a kirakós
Az élen Varnyú Alex és Liu Shaolin Sándor a budapesti jégcsarnok keretedzésén
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„A rövidpályás gyorskorcsolya az egyetlen éremesélyes sportágunk a téli olimpián. Ez a tíz-tizenöt pont akár húsz is lehet. Ami realitás: nagyon jó csapatunk van. A legjobbak közé tartozunk, minden számban éremeséllyel” – fogalmazott cseppet sem óvatoskodva Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke.

A kirakósról Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere elmondta, a férfiaknál a váltóba kerestek embert, ezért azt vizsgálták, kikkel tud a leghatékonyabban versenyezni az 5000 méteres staféta. Nógrádira és Varnyúra a hazai válogatók, a világkupa-sorozat és az objektív eredményeken nyugvó szubjektív edzői vélemények alapján esett a választás. A nőknél pedig olyan versenyzőt kerestek, akivel a 2000 méteres vegyes váltó stabilan futhat úgy, hogy közben komoly esélye legyen az éremszerzésre az olimpián debütáló számban.

„Sajnos a női váltó nem jutott ki Pekingbe, ennek sok oka volt. A két szabad férfi helyre pedig sokan pályáztak, és nagyon nehéz volt dönteni” – mondta Bánhidi.

Az olimpián a három egyéni számban – 500, 1000, 1500 méter – a két Liu testvér és Krueger, valamint a két női versenyző, Jászapáti és Kónya szerepel. Váltóban csak a férfiak érdekeltek, méghozzá címvédőként. A két-két férfi és női korcsolyázót felvonultató vegyes váltóban a két magyar női versenyző helye biztos, ugyanakkor az öt férfi indulót lehet a verseny alatt cserélni. A legtöbbet a Liu testvérektől várja mindenki, nem véletlen, hiszen ők azok, akik négy éve részesei voltak Magyarország történelmi, első téli olimpiai aranyérmének, egyben világ- és Európa-bajnokok. Liu Shaolin az elmúlt világkupa-sorozatban megnyerte az 500 métert. A szezon négy kvalifikációs világkupáján a magyarok 12 érmet gyűjtöttek.

Öt sportágban – alpesi síben (2), hódeszkában (1), rövidpályás gyorskorcsolyában (7), műkorcsolyában (2) és sífutásban (2) – lesz magyar szereplő Kínában.

Lesznek hiányzók, és lesznek sokadik téli olimpiájukra készülő világsztárok is a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián. A meglepetésszereplők közé sorolható az a lengyel szánkós, aki novemberben részt vett az ötkarikás játékokra épített jencsingi szánkópálya tesztversenyén, és egy műszaki hiba miatt fel nem nyíló kapunál nagyon összetörte magát. Mateusz Sochowiczot (képünkön) azonban kemény fából faragták, nemcsak hogy felépült a balesetből, amelyben eltört a bal térdkalácsa és a jobb lába, de kiharcolta a csapatba kerülést. A hiányzók között lesz a dél-koreaiak olimpiai bajnok és nyolcszoros világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázója, Sim Szuk Hinek (fegyelmi vétség miatt), megsérült a csehek olimpiai bajnok hódeszkása, Eva Samkova (nem épült fel), és nem biztos, hogy rajthoz állhat a norvég olimpiai bajnok síugró, Daniel-Andre Tande (koronavírus). Az indulók között van viszont a hetedik olimpiájára készülő, síugrásban négyszeres olimpiai aranyérmes svájci Simon Amman és a nyolcadik (!) téli ötkarikás versenyén induló német gyorskorcsolyázónő, Claudia Pechstein, öt olimpiai aranyérem tulajdonosa. (MK)
Fotó: AFP/Mark Ralston

Lesznek hiányzók, és lesznek sokadik téli olimpiájukra készülő világsztárok is a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián. A meglepetésszereplők közé sorolható az a lengyel szánkós, aki novemberben részt vett az ötkarikás játékokra épített jencsingi szánkópálya tesztversenyén, és egy műszaki hiba miatt fel nem nyíló kapunál nagyon összetörte magát. Mateusz Sochowiczot (képünkön) azonban kemény fából faragták, nemcsak hogy felépült a balesetből, amelyben eltört a bal térdkalácsa és a jobb lába, de kiharcolta a csapatba kerülést.

A hiányzók között lesz a dél-koreaiak olimpiai bajnok és nyolcszoros világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázója, Sim Szuk Hinek (fegyelmi vétség miatt), megsérült a csehek olimpiai bajnok hódeszkása, Eva Samkova (nem épült fel), és nem biztos, hogy rajthoz állhat a norvég olimpiai bajnok síugró, Daniel-Andre Tande (koronavírus). Az indulók között van viszont a hetedik olimpiájára készülő, síugrásban négyszeres olimpiai aranyérmes svájci Simon Amman és a nyolcadik (!) téli ötkarikás versenyén induló német gyorskorcsolyázónő, Claudia Pechstein, öt olimpiai aranyérem tulajdonosa.

Kapcsolódó írásaink