Sport

Ügyvédei szerint Djokovic már átesett a Covidon, ezért mentesült az oltás alól

A szerb Novak Djokovic ügyvédei szerint a férfi teniszezők világranglistáját vezető játékos december közepén pozitív koronavírustesztet produkált, amire hivatkozva oltásmentességet kapott, és megadták neki a különengedélyt arra, hogy elinduljon az Australian Openen.

Ügyvédei szerint Djokovic már átesett a Covidon, ezért mentesült az oltás alól
Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovic számára a mentességi igazolást, amit Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott
Fotó: AFP/Marco Bertorello

A szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is.

Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 óra vonatkozásában pedig nem volt láza, illetve Covid-fertőzésre jellemző légúti tünete.

Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovic számára a mentességi igazolást, amit Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott.

A húszszoros Grand Slam-bajnok, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszeres győztes Djokovic szerdán közép-európai idő szerint kora délután - helyi idő szerint majdnem éjfélkor - szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva adtak neki különengedélyt az induláshoz. Mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovictól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Djokovic - aki azóta már egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben van - korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett. Magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, a vele Melbourne-ben történteket pedig Szerbiában fogadta óriási felháborodás.

Jelenleg Djokovic, a spanyol Rafael Nadal és az augusztusi, negyedik térdműtétje óta harcképtelen svájci Roger Federer közösen tartja a GS-csúcsot 20-20 serleggel.

Kapcsolódó írásaink

Djokovic deportálásra vár

ĀA szerb klasszis nem adott be megfelelő vízumot, s azt sem igazolta, hogy oltott-e - Az ausztrál hatóságok elutasították beutazási kérelmét