Sport

Továbbra is őrizetben Djokovics

Az illetékes bíróság hétfőn dönt a szerb éljátékos kiutasításáról vagy beutazásáról, de lehet még fordulat

A világelső Novak Djokovics továbbra is úgynevezett bevándorlási őrizetben van Melbourne-ben, miután szerdán az ausztrál határőrség visszavonta a vízumát, és megtagadta a beutazását.

Továbbra is őrizetben Djokovics
Vajon látunk-e még ilyen képet Novak Djokovicsról?
Fotó: AFP/William West

Az Australian Open címvédője ugyan a szervezőktől különengedélyt kapott a koronavírus elleni oltással kapcsolatos mentességre, de a hatóságoknak azt nem tudta bizonyítani, hogy erre egészségügyi okokból jogosult-e.

Az ausztrál média szerint a cseh játékos, Renata Voracová ausztrál vízumát is visszavonták, aki azért kapott oltásmentességet, mert nemrég koronavírusos volt. Djokovics ügyvédei a vízum törlése ellen fellebbeztek, a bíróság hétfőn dönt, hogy kiutasítják az országból, vagy visszakapja a belépési engedélyét.

Így egy hete maradna arra, hogy felkészüljön a Grand Slam-tornára, amelyen tizedik bajnoki címéért küzdhetne. Donald Rockwell professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem nemzetközi jogi szakértője elmondta a BBC-nek, hogy a sporteseményen való részvételnek semmi köze a vízumhoz. A tárgyaláson Djokovics esetleg arra hivatkozhat, hogy politikai nyomásra vonták vissza a vízumát, ami sértené a jogi döntéshozatalt. Amennyiben a bíró a teniszező javára döntene, és hatályon kívül helyezné ausztráliai vízumának visszavonását, még akkor is csak abban az esetben indulhatna a tornán, ha az ausztrál kormány nem támadná meg ezt a döntést.

Kapcsolódó írásaink

Djokovic deportálásra vár

ĀA szerb klasszis nem adott be megfelelő vízumot, s azt sem igazolta, hogy oltott-e - Az ausztrál hatóságok elutasították beutazási kérelmét